Leg de asperges plat op een snijplank.
Schil de asperges met een dunschiller van kop naar uiteinde.
Snijd de laatste 3 cm van de asperge af en bewaar deze.
Breng de groentebouillon aan de kook en gaar hierin de asperges beetgaar (dit wil zeggen met nog wat structuur, dus niet helemaal gaar).
Haal de asperges uit de bouillon en laat uitdampen.
Snijd de bovenste 5 cm van de asperges af en snijd de rest in stukjes van 1 cm.
Voeg de helft van de stukjes asperges samen met de bewaarde uiteindes toe aan de bouillon, kook volledig gaar.
Mix helemaal glad met een staafmixer of in de blender.
Voeg nu de room toe en breng op smaak.
Als de soep te dun is kun je deze bijbinden met wat maïzena (eerst oplossen in koud water).
Kook de eieren gaar, schrik onder koud water en pel ze. Snijd in grove stukken.
Snijd croutons van oud brood en bak krokant in bruisende boter, peper, zout en knoflook.
Lek uit op keukenpapier.
Hak de peterselie.
Warm de soep terug op, giet in een kom, verdeel er de aspergepunten en stukjes in, werk af met blokjes ham, stukken gekookt ei, peterselie en de croutons.