50gramgastriqueingekookte witte wijn/azijn/dragon/peperkorrels of gebruik dragonazijn
4takjesverse dragon
1kropsla
1sjalot
50gramazijn
50grammosterd
50gramwater
peper, zout en cayennepeper naar smaak
Bereidingswijze
Friet
Schil de frietaardappels en snijd in frietjes. Was ze in lauwwarm water en dep droog. Bak ze voor in delen in een schone frituur van 160 graden. Laat ze daarna afkoelen.
Verhoog de temperatuur tot 180 graden en bak de frietjes af als de biefstuk ligt te rusten.
Kropsla
Pluk de kropsla en was in koud water.
Snijd het sjalotje in ringen.
Meng de mosterd met de olijfolie, azijn, water, peper en zout en breng hiermee de sla op smaak.
Biefstuk
Haal het vlees een uur voordat je het nodig hebt uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Kruid de biefstuk rijkelijk met grof zout en versgemalen zwarte peper.
Bak de biefstuk in 50 gram bruisende boter. Afhankelijk van de dikte bak je elke kant van het vlees 2 tot 3 minuten. .
Check op de gewenste gaarheid en haal het vlees uit de pan. Leg een prop aluminiumfolie in de pan en laat daarop het vlees rusten.
Bearnaisesaus
Smelt 200 gram boter in een steelpan en schuim af. Zet het vuur uit.
Klop de eierdooiers en de gastrique of dragonazijn samen in een andere pan boven laag vuur tot schuim. Zet het vuur uit als dit lobbig wordt en giet al roerend en langzaam de gesmolten boter bij de eimassa (het vocht van de boter niet gebruiken).