Malse Zeeuwse biefstuk met Zeeuwse friet en bearnaisesaus

door

Als je door het Zeeuwse landschap rijdt, dan vallen de weidse vlaktes op waar grazende runderen in alle rust rondlopen. Bij veel lokale boerderijen en slagers kun je terecht voor rundvlees van uitstekende kwaliteit. Van sappige biefstukken tot smaakvolle stoofpotten, de mogelijkheden met Zeeuws rundvlees zijn eindeloos!

Ga zelf aan de slag met rundvlees!

Koop lokaal je producten en ga hier lekker mee koken! We hebben de lekkerste recepten met streekproducten voor je op een rij gezet. Zet je koksmuts op en ga zelf aan de slag met de smaakmakers uit onze streek. Lees stap voor stap hoe je dit gerecht moet bereiden. Vergeet uiteraard het eindresultaat niet te delen op social media, dat vinden we leuk:)

Biefstuk

Malse Zeeuwse biefstuk met Zeeuwse verse friet en bearnaisesaus

Marcin Beaufort
Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4x 200 gram biefstuk van Zeeuws rund
  • 2 kg friet aardappels Agria, Bintje of Fontaine
  • 4 eieren
  • 250 gram roomboter
  • 50 gram gastrique ingekookte witte wijn/azijn/dragon/peperkorrels of gebruik dragonazijn
  • 4 takjes verse dragon
  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • 50 gram azijn
  • 50 gram mosterd
  • 50 gram water
  • peper, zout en cayennepeper naar smaak

Bereidingswijze
 

Friet

  • Schil de frietaardappels en snijd in frietjes. Was ze in lauwwarm water en dep droog. Bak ze voor in delen in een schone frituur van 160 graden. Laat ze daarna afkoelen.
  • Verhoog de temperatuur tot 180 graden en bak de frietjes af als de biefstuk ligt te rusten.

Kropsla

  • Pluk de kropsla en was in koud water.
  • Snijd het sjalotje in ringen.
  • Meng de mosterd met de olijfolie, azijn, water, peper en zout en breng hiermee de sla op smaak.

Biefstuk

  • Haal het vlees een uur voordat je het nodig hebt uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Kruid de biefstuk rijkelijk met grof zout en versgemalen zwarte peper.
  • Bak de biefstuk in 50 gram bruisende boter. Afhankelijk van de dikte bak je elke kant van het vlees 2 tot 3 minuten. .
  • Check op de gewenste gaarheid en haal het vlees uit de pan. Leg een prop aluminiumfolie in de pan en laat daarop het vlees rusten.

Bearnaisesaus

  • Smelt 200 gram boter in een steelpan en schuim af. Zet het vuur uit.
  • Klop de eierdooiers en de gastrique of dragonazijn samen in een andere pan boven laag vuur tot schuim. Zet het vuur uit als dit lobbig wordt en giet al roerend en langzaam de gesmolten boter bij de eimassa (het vocht van de boter niet gebruiken).
  • Breng op smaak met zout en cayennepeper.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord aardappel, eieren, vlees