Koop lokaal je producten en ga hier lekker mee koken! We hebben de lekkerste recepten met streekproducten voor je op een rij gezet. Zet je koksmuts op en ga zelf aan de slag met de smaakmakers uit onze streek. Maak vandaag een heerlijk gerecht van Yannick Mahu en Bas Kindt van Bar Goed op de Yakiniku. Vergeet uiteraard het resultaat niet te delen op social media!

Gehaktbrood

Gehaktbrood met spek en gepofte aardappel van de Yakiniku

Bargoed, Perpolder & Yannick Mahu en Bas Kindt
Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 50 gram bloem van de molen
  • 1 sjalot
  • 50 gram wortel
  • 50 gram bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 80 ml Barbier Irish Stout
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 75 gram oude kaas geraspt
  • ontbijtspek
  • 1 theelepel worcestershiresaus

Gepofte aardappel van de Yakiniku

  • 4 polderaardappels
  • olijfolie
  • peper, grof zout, knoflook en rozemarijn

Gerookte shiitake (bijgerecht)

  • 400 gram shiitake
  • 1 sjalot
  • rookhout

Bereidingswijze
 

  • Snipper de sjalot, hak de knoflook en snijd fijne brunoise (kleine blokjes) van de wortel en bleekselderij.
  • Stoof het geheel aan tot het beetgaar is.
  • Blus af met het bier en reduceer tot het vocht bijna helemaal verdampt is.
  • Voeg de bloem tot het vocht is gebonden aan de groenten.
  • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Kneed het mengsel samen met het gehakt, de eieren en de kaas. Kneed dit met de hand tot het mengsel net bij elkaar blijft.
  • Breng op smaak met worcestershiresaus en peper en zout.
  • Verwarm de Yakiniku voor op 170 graden, met een heat deflector voor indirecte warmte (of een andere barbecue waarmee je de temperatuur kunt regelen en waar een deksel op zit).
  • Vorm het gehaktmengsel in de gewenste vorm en bekleed het met plakken ontbijtspek.
  • Plaats op de Yakiniku tot het gehaktbrood een kerntemperatuur bereikt heeft van 70 graden.

Bereidingswijze gepofte aardappel van de Yakiniku.

  • Leg het grof zout in een hitte bestendig bakje.
  • Wrijf de gewassen polderaardappels in met olijfolie, peper en knoflook.
  • Plaats ze op het zout en rozemarijn.
  • Pof ze in de Yakiniku indirect op 180 graden tot ze gaar zijn (afhankelijk van de grootte zal dit ongeveer 35-45 minuten duren).
  • Haal ze van de barbecue af, laat even afkoelen en wrijf het zout eraf.
  • Snijd een plak van 2 cm van de bovenkant af. Lepel de aardappel voorzichtig leeg en plet de inhoud met een vork. Breng dit op smaak met gehakte bieslook, peper, zout, citroensap en olijfolie.
  • Plaats alles terug in de aardappel en garneer met een schep zure room of yoghurt.

Bereidingswijze gerookte shiitake

  • Snijd de grote shiitake in 4 stukken (kleine snijd je in 2 stukken).
  • Verwarm de Yakiniku tot 50 graden met de heat deflector erop.
  • Leg de shiitake op het rooster en leg rookhout op de hete kolen.
  • Laat de shiitake 1 uur roken.
  • Snipper de sjalot.
  • Bak de sjalot aan in boter in de pan en bak de shiitake nog even kort mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
Trefwoord barbecue, hoofdgerecht