Hof Zjevernie in Oostburg

door | Ook lokaal

Geniet van de Open Tuindagen bij Hof Zjevernie in Oostburg! Kom Koningsdag tulpen plukken, ga langs op Hemelvaartsdag, Pinksteren of bezoek de klassieke boerderijtuin van februari tot en met oktober tijdens de reguliere openingstijden op vrijdag t/m zondag. Tijdens de open tuindagen is de tuin vrij te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur en is er op het tuinterras koffie, thee of fris met zelfgemaakt gebak te verkrijgen. Tevens kun je er terecht voor verkoop van jams, appelsap, groente en fruit (indien voorradig). Streekproducten volop dus! Langskomen met een groep is mogelijk op afspraak.

Blij met bloemen

Marjan de Feijter is de drijvende kracht achter de boerderijtuin Hof Zjevernie aan de Korte Heerenstraat 5 in Oostburg. Ze heeft daar zo’n 7.000 m2 terrein gevuld met bloemen en planten uit grootmoeders tijd, een moestuin, boomgaard, dierenweide en een bloemenplukveld met voorjaars- en zomerbloemen. Vanaf februari tot half oktober is iedereen van harte welkom in de pluktuin en boomgaard voor alles wat het seizoen op dat moment biedt. In februari zijn dat vooral sneeuwklokjes, gevolgd door tulpen in april. Vanaf juni zorgen de zomerbloemen voor één en al vrolijkheid en het najaar wordt afgesloten met grassen en droogbloemen.

Marjan: “Het is elk jaar afwachten wat er bovenkomt. Zowel in de pluktuin als in de boomgaard. Als de weergoden ons goed gezind zijn, kun je naast bloemen ook appels, peren, pruimen, moerbeien en kersen bij ons plukken. Ook verkoop ik zaden, sappen en diverse soorten jam. Om in de toekomst minder weersafhankelijk te zijn, wil ik vanaf volgend jaar uitbreiden met vaste planten met de nadruk op planten uit grootmoederstijd, zoals onder andere pioenrozen, schoenlappersplant, floxen en sedum.’

Giverny

Een leuk weetje: het woord Zjevernie heeft twee betekenissen voor Marjan. Voor de Zeeuwen onder ons zal het woord ‘zjevernie’ bekend klinken: zeur niet. Maar wist je dat het Franse dorp Giverny met de tuinen van Monet ook een bron van inspiratie vormt voor Marjan? Ga dus zeker eens een kijkje nemen om te zien wat Marjan met al die inspiratie heeft gedaan op de boerderij. De zomerbloemen zijn te plukken vanaf begin juni tot eind oktober. Het laatste weekend kun je gratis plukken, al is een gift natuurlijk altijd welkom. Heb je een klantenkaart, dan is de zesde bos gratis. Ook verkoopt Marjan cadeaubonnen. Op aanvraag verzorgt ze workshops korenschoof gebonden boeket via Groei en Bloei of kinderfeestjes. De feestvierders kunnen bij Hof Zjevernie bloemen plukken, een mooi vaasje beschilderen en nog dagen nagenieten van de leuke middag.

Routebeschrijving naar Hof Zjevernie:

  • Vanuit NL: N61 naar Schoondijke, rotonde driekwart richting Oostburg, na 25 meter links afslaan, vervolgens rechtsaf slaan. Parallelweg volgen, eerste boerderij rechts.
  • Vanuit Sluis/België: N253 naar Schoondijke volgen. Rotonde t.h.v. Maaidijk eerste afslag richting Oostburg, bedrijventerrein Stampershoek, volgende rotonde tweede afslag, volgende rotonde tweede afslag. Op Philipsweg richting Waterlandkerkje, na 25 meter linksaf slaan, weg vervolgen voor 750 meter, tweede boerderij aan de linker kant na Brandweerkazerne Stampershoek.

Hof Zjevernie

Korte Heerenstraat 5

Oostburg