Terneuzen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Een stoere havenstad waar je hartelijk wordt ontvangen. Terneuzen is een stad die bol staat van geschiedenis. Maar ook waar je terecht kunt voor vertier. Van shoppen tot een avondje uit. Van sportief tot cultuursnuiven. Havenstad Terneuzen is de stad van de Vliegende Hollander, mosselen en zeeschepen op de Westerschelde.

Historisch Terneuzen

De stad is vanaf haar oorsprong al nauw verwant met de scheepvaart. In de oude haven, op de plek van de huidige Markt, werden goederen overgeslagen die vervolgens per trekschuit naar Gent werden vervoerd. Op initiatief van koning Willem I werd rond 1825 het Kanaal Gent-Terneuzen aangelegd. De economische bloei kwam voor Terneuzen pas op gang met de aanleg van spoorlijnen naar Mechelen en Gent. De stad werd een belangrijke plaats voor de overslag en opslag van goederen.

Halverwege de 19e eeuw werd Terneuzen van een vesting voorzien. Daaraan herinnert het Arsenaal in de binnenstad nu nog. In de Tweede Wereldoorlog in Terneuzen tot september 1944 door de Duitsers bezet geweest. Begin september vluchtten de bezetter over de Schelde.

Tijdens de Watersnoodramp in 1953 kwam het lage deel van de binnenstad onder 1 meter water te staan.

Economisch hart van Zeeuws-Vlaanderen

Met de komst van een grotere zeesluis in de jaren ’60 van de vorige eeuw vestigde zich een aantal internationale bedrijven in Terneuzen zoals Dow Chemical. De stad werd daarmee het economische hart van Zeeuws-Vlaanderen.

Portaal van Vlaanderen en het sluizencomplex

Zo’n 70.000 schepen passeren jaarlijks het sluizencomplex. In het informatiecentrum Portaal van Vlaanderen krijg je antwoord op alle vragen over de binnenvaart, zeeschepen, goederenvervoer maar ook over de Zeeuwse werkgelegenheid. Het Portaal is gratis te bezoeken. Het sluizencomplex wordt de komende jaren vergroot. De voorbereidingen voor de Nieuwe Sluis zijn al goed te zien. Doel van dit grootse project is het verbeteren van de toegang vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. De verwachting is dat het eerste schip in 2022 door de Nieuwe Sluis vaart.

Scheldeboulevard

Een wandeling over de Scheldeboulevard is ook een waar schouwspel. Je kunt de schepen hier bijna aanraken die over de Westerschelde varen. Het spraakmakende beeld van Thom Puckey, het Vesaliusbeeld, staat permanent op de boulevard. Het is één van de grootste bronzen standbeelden in Nederland.

Spookschip De Vliegende Hollander

Terneuzen is de thuishaven van Willem Van der Decken, kapitein van het spookschip ‘De Vliegende Hollander’. Hij voer tegen beter weten in uit op Eerste Paasdag. Tijdens de tocht kwam het schip in noodweer en kwam nooit meer terug. Volgens het verhaal van de Engelse schrijver Frederick Marryat kwam de legende uit Terneuzen. Het ‘spookschip’ ligt natuurlijk in Terneuzen.

Smalle straatjes en historische pandjes

Oud Terneuzen is een onontdekt stukje Terneuzen met smalle straatjes en historische pandjes. De straten Tuinpad, Vissteeg en Kandeelstraat behoren tot één van de oudste overgebleven stukjes van de binnenstad van Terneuzen. Je vindt er nu karakteristieke winkeltjes en horeca.

Skiën in Terneuzen: in zomer én winter

Als je eens op een andere manier actief bezig wilt zijn, kun je de ski’s onderbinden in Terneuzen. Skidôme Terneuzen biedt een skihal met echte sneeuw. Ook in de zomer kun je hier een sneeuwballengevecht kunt houden.

Theater en jazz

Voor kunst en cultuur ga je naar het Scheldetheater. Vlakbij de restaurants en de Scheldeboulevard, voor een complete avond uit. Het legendarische cultuurpodium Porgy en Bess ligt ook in Terneuzen. Het van origine jazzcafé werd in 1944 gestart door Frank Koulen. Hij slaagde erin om de grote namen uit de jazzwereld naar Terneuzen te halen.

Evenementen

De band tussen Terneuzen en de jazzmuziek blijkt ook wel uit het jaarlijks jazzfestival dat er gehouden wordt. Tegenwoordig heet het Zeeland Jazz en wordt het festival een week lang in zowel Terneuzen als Middelburg gehouden. Een andere jarenlange traditie in de stad zijn de Havendagen. In en rond de haven van Terneuzen zijn er drie dagen lang allerlei activiteiten. Kijk voor deze en andere evenementen op onze evenementenkalender.

Horen, zien en beleven tijdens festivals

Voor het Foodfestival “Van Die Dingen Die Gebeuren” ga je naar het park tussen de Rooseveltlaan en de Otheense Kreek in Terneuzen. Met eten en drinken uit verschillende werelddelen, muziek, platendraaiers en (straat)theater.

De bedoeling was dat Festival de Ballade in 2017 het eenmalig reünieconcert van de roemruchte Zeeuws-Vlaamse band de Lamaketta’s zou worden, maar het werd veel meer. Ruim achtduizend bezoekers gingen uit hun dak. Locatie is ’t Kopje van Kanada, de buitendijkse landtong aan de Schelde tussen het Terneuzense sluizencomplex en de ingang van de Westerschelde. Festival de Ballade is horen, zien en beleven.

Waterrecreatie

Terneuzen is omgeven door water. vind je veel beroepsvaart. Door de beroepsvaart op de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen zijn de waterrecreatiemogelijkheden enigszins beperkt. Zeilers daarentegen kunnen de Westerschelde goed bevaren en die vind je volop bij Watersportvereniging Neusen. Meer waterrecreatie is mogelijk op de prachtige kreken die Terneuzen rijk is. Hier kun je dan ook prima roeien, surfen en zwemmen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]