Fraises de Guillaume: Van festivalfavoriet tot culinaire cocktail
In het pittoreske Moerkerke, nabij Damme, tovert Willem Dewaele samen met zijn team verse aardbeien om tot wat hij liefdevol “een verslavende godendrank” noemt. “Onze Strawberry Daiquiri is het resultaat van denken, experimenteren, mixen en proeven,” vertelt Willem met een trotse blik. “In de morgen in alle vroegte geplukt, ’s avonds in jouw glas. Verser krijg je het niet.”
Een succesverhaal met diepe wortels
Het verhaal begon in 2010 op de Belgische festivalweides. “We hadden een foodtruck met Strawberry Daiquiri. Een schot in de roos,” herinnert Willem zich. “Nog altijd vind je ons elke zomer op een vijftal festivals.” De vraag van zomerbars of de cocktail ook op fles verkrijgbaar was, gaf het bedrijf een nieuwe richting. “Na een jaar van experimenteren en labo-analyses konden we onze flessenversie in de markt zetten. Met de start van het aardbeienseizoen staan wij klaar om elke dag te produceren”
Kwaliteit boven alles
In de groeiende markt van kant-en-klare cocktails onderscheidt Fraises de Guillaume zich bewust. “Wij zijn wellicht een buitenbeentje,” zegt Willem glimlachend. “Omdat we uitsluitend werken met verse aardbeien moet onze cocktail koel bewaard worden. Dat zien wij als voordeel – we boeten immers niet in op smaak. Alleen zo komt de volle smaak van de rode vruchten tot zijn recht.”
De perfecte aardbei
Wat Fraises de Guillaume echt bijzonder maakt, is de kennis van het hoofdingrediënt. “Onze Strawberry Daiquiri is letterlijk ontwikkeld met de laarzen in het aardbeienveld. De keuze van ras, kleur en suikergehalte bepalen hoe het smaakpallet wordt. Dat is onze specialiteit, en je proeft het verschil,” verzekert Willem. Het bedrijf werkt nauw samen met een lokaal aardbeienbedrijf waar ze al twintig jaar een goede band mee hebben.
Duurzaam denken
Interessant is dat het bedrijf vooral aardbeien verwerkt die niet geschikt zijn voor de reguliere markt. “Het werken met reststromen levert een positieve bijdrage aan het tegengaan van voedselverspilling én zet tegelijkertijd de lokaal geteelde vrucht in de kijker,” legt Willem uit. “Lokale en regionale productie en handel draait voor mij vooral om het sociale kapitaal. Het netwerk dat je lokaal uitbouwt is het startpunt voor een groeiende onderneming. ‘Ons kent ons’ is nog altijd een goed uitgangspunt.”
De trots van Willem ligt in de bevestiging dat een vers product van goede kwaliteit standhoudt in de markt van voorgemixte cocktails. “We laten ons niet verleiden door nieuwe vluchtige trends, maar geloven in de ontwikkeling en specialisatie van één product. De aardbei is onze specialiteit en daar willen we de beste in blijven.”
Fraises de Guillaume
Scheewege 20, Moerkerke Damme (België)
Tel. 0032 473 763254