Op maandag 19 mei 2025 was het zover: de Inspiratietoer! Met een enthousiaste groep ondernemers en medewerkers van het Ondernemersloket van de gemeenten Sluis en Terneuzen zijn we samen op pad gegaan naar West-Brabant. We bezochten vier bijzondere bedrijven die zich onderscheiden met hun lokale producten en belevenissen. Indrukken en inspiratie genoeg om thuis weer mee aan de slag te gaan!
De Menmoerhoeve (Etten-Leur)
Bij de Menmoerhoeve werden we hartelijk ontvangen door Pieter-Jan van Dijck. Het Brabants worstenbroodje mocht niet ontbreken en dat smaakte wel na de busrit vanuit Zeeuws-Vlaanderen.
De naam Menmoerhoeve heeft een rijke historische betekenis en verwijst naar de oorspronkelijke ligging: een pad (men) langs een veenmoeras (moer) waar de boerderij al sinds de 15e eeuw staat. De Menmoerhoeve onderging in 1994 een transformatie van traditionele melkveehouderij naar een veelzijdige locatie met respect voor natuur en dieren. Momenteel wordt het bedrijf geleid door de derde generatie.
Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een complete bestemming met een gezellige boerderijcamping van 25 plaatsen, prachtig gelegen aan natuurgebied De Pannenhoef. Gasten kunnen genieten in het restaurant dat verse seizoensgebonden gerechten serveert, en er zijn twee feestzalen beschikbaar voor verschillende evenementen. Voor bezoekers die actief bezig willen zijn, organiseert de Menmoerhoeve diverse activiteiten zoals boerengolf.
Bijzonder aan de locatie is ook de maatschappelijke rol die ze vervult. Zo wordt er paardentherapie voor kinderen aangeboden en jeugdcoaching voor kinderen en jongeren met diverse uitdagingen zoals autisme, ADHD en HSP.
De Menmoerhoeve kenmerkt zich door een eigen veestapel van zo’n 25 runderen van het ras Blonde d’Aquitaine, aangevuld met Drentse heideschapen en varkens. Op het terrein bekeken we de uitgebreide groentetuin, een voedselbos en een prachtige vlindertuin. Ook wel eens gehoord van Van Goghs vaas met 15 zonnebloemen dat tot leven was gebracht met duizenden bloemen? Dat was dus bij de Menmoerhoeve! Het project leek bijna te mislukken door regen, maar vrijwilligers hadden de grond opnieuw ingezaaid en redden hiermee het project. Het kunstproject trok meer dan 30.000 bezoekers in twee maanden.
Dit eerste bezoek van onze Inspiratietoer beloofde veel goeds voor de rest van de dag!
Meer weten: www.menmoerhoeve.nl


De Santspuy (Etten-Leur)
Onze tweede stop van de dag bracht ons naar De Santspuy, een pittoreske wijn- en aspergeboerderij gelegen net buiten Etten-Leur. Hier werden we ontvangen door Gilbert Sweep, een gepassioneerde ondernemer die met veel enthousiasme over zijn familiebedrijf vertelde.
Gilbert nam ons mee in het verhaal van De Santspuy, waar alles draait om de mooie dingen van het leven: verse kwaliteitsproducten en gezond, smaakvol eten. Met trots liet hij zien hoe ze, juist in het hoogseizoen van april tot juni, dagelijks bezig zijn met het steken van asperges. Een bijzonder onderdeel van ons bezoek was de wijngaard, die de familie in 1998 heeft aangeplant.
Uiteraard moesten we kennis maken met de Santspuywijn: een verrassend lichtdroge witte wijn die perfect past bij de vers gestoken asperges. De inspirerende combinatie van lokale teelt, directe verkoop en de humoristische visie op ondernemerschap van Gilbert gaf ons waardevolle inzichten in hoe je authentieke streekproducten succesvol in de markt kunt zetten.
Meer info: www.desantspuy.nl


Boer, winkel van het Land (Roosendaal)
Na dit bezoek vervolgden we onze weg naar Boer, winkel van het Land in Roosendaal. Mariëlle van Overveld vertelde hoe ze met de teelt van sperziebonen was gestopt om te kunnen focussen op de winkel. Samen met haar team doet ze er alles aan om het winkelen en koken bij Boer een ware beleving te maken. Gezond eten hoeft namelijk niet saai te zijn. In de professionele keuken worden verse seizoensproducten verwerkt tot gerechten, die ook in de winkel verkrijgbaar zijn. En tijdens workshops en kookfeestjes doe je inspiratie op om met lokale producten te koken. En dat mochten we zelf even testen, want het team had een heerlijke lunch voor ons bereid!
Meer weten: www.boerwinkelvanhetland.nl


Brabantse Food Alliantie
Na de lunch was het de beurt aan Mark de Jong (ZLTO) en Justine de Jong (Brabantse Food Alliantie) die ons bijpraatten over het project ‘Proef het nieuwe Bourgondisch in Brabant’. Mark en Justine lichtten toe hoe de Brabantse Food Alliantie (een samenwerkingsverband tussen AgriFood Capital, VisitBrabant / Brabant Partners, ZLTO, Den Bosch Partners, Koning Willem I College en de provincie Noord-Brabant) zich inzet om Brabant te promoten als toonaangevende foodregio met een innovatief en duurzaam voedselaanbod. Het project richt zich op zowel professionals in de agrifoodsector en vrijetijdssector als op inwoners en bezoekers van Brabant. Een presentatie die uitnodigde om kennis en ervaringen uit te wisselen en nieuwe inzichten op te doen.
Meer informatie: www.visitbrabant.com/nl/beleef-brabant/goed-eten-in-brabant

Franken Fruit (Bergen op Zoom)
Als laatste bestemming van onze inspiratietoer bezochten we FrankenFruit in Bergen op Zoom, waar we werden ontvangen door moeder Franken en haar dochter Irene. Dit bezoek gaf ons een mooi voorbeeld van hoe een traditioneel familiebedrijf zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden en nieuwe kansen kan creëren door naar een zelfplukbedrijf te gaan. Irene vertelde hoe ze na het onverwachte overlijden van haar vader Rienus in 2012 gezamenlijk met haar moeder, broers en zussen besloten het bedrijf voort te zetten, uit liefde voor het vak en voor hun man en vader.
Tijdens onze rondleiding zagen we hoe FrankenFruit heeft ingespeeld op veranderende markten. Hoewel ze nog steeds traditionele producten verbouwen, hebben ze hun assortiment uitgebreid met producten zoals kersen, pompoenen, suikermaïs, snijbonen, bramen, rode bessen, nasiperen en courgettes. De fruit- en groentewinkel speelt nu een centrale rol in hun bedrijfsvoering, vooral in de maanden juli tot en met november.
Een bijzonder aspect dat tijdens het gesprek naar voren kwam, was de diverse en multiculturele klantenkring van FrankenFruit. De familie vertelde enthousiast hoe verschillende bevolkingsgroepen van heinde en verre het erf weten te vinden. Dit leidde tot een interessante discussie onder onze deelnemers over hoe je als ondernemer kunt inspelen op diverse doelgroepen en culturele voorkeuren in voedselproductie en -beleving.
Dit laatste bedrijfsbezoek vormde een passende afsluiting van onze inspiratietoer, waarin we zagen hoe traditie, innovatie, persoonlijke passie en marktgerichtheid samen kunnen komen in een succesvol concept rond streekproducten.
Meer weten: www.frankenfruit.nl


Terugreis en conclusie
Tijdens de busrit gaf Marcin Beaufort uitleg over zijn rol bij de Ledenraad van Rabobank Zeeuws-Vlaanderen en hoe de bank betrokken is bij de voedseltransitie. Rabobank ondersteunt lokale initiatieven die bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. Ondernemers moeten stappen zetten om hun bedrijf aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Ze worden uitgedaagd om duurzame landbouwpraktijken toe te passen, te investeren in technologie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de waardeketen te verduurzamen. Door hun klanten hierbij te ondersteunen, draagt de Rabobank bij aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Dankzij de samenwerking tussen Dockwize en Rabobank krijgen ondernemers de kans om hun innovatieve bedrijf te versterken. Het Rabo transitie ticket biedt niet alleen financiële ondersteuning tot een bedrag van maximaal € 5000,- maar ook coaching, begeleiding en toegang tot een waardevol netwerk.
Meer informatie: www.rabobank.nl/over-ons/duurzaamheid/voedseltransitie en www.dockwize.nl/nieuws/14-programma/726-rabo-transitie-ticket.
We kunnen terugkijken op een geslaagde dag met volop gelegenheid voor het stellen van vragen, het leggen van contacten en het uitwisselen van ervaringen. De combinatie van rondleidingen, proeverijen en netwerkmomenten zorgde voor een dynamische dag vol inspiratie.
Deze inspiratiedag werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Rabobank Zeeuws-Vlaanderen en de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst en de medewerking van ZLTO en de Brabantse Food Alliantie. Onze grote dank!