Vandaag heb ik bij Joost van de Groene Tol wat verse soorten sla, raapsteeltjes, bietjes en radijs opgehaald om een mooie Absdaalse voorjaarssalade met raapsteeltjes te maken. De Groene Tol is een kleinschalige biologische boerderij in de gemeente Hulst, in het kleine buurtschap Absdale waar op een duurzame manier groente en fruit geteeld wordt, maar ook hebben ze prachtige Bonte Bentheimer varkens en klein maar fijne Dexter runderen voor het vlees. Duurzaam betekent voor hen investeren in een omgeving en klimaat waarin groei kan plaatsvinden. Dit leidt tot een vruchtbare bodem, een toename van de biodiversiteit en gezonde en lekkere producten.
Absdale is al oud en werd al genoemd in de middeleeuwen als Abbatis Vallis, wat vallei van de abt betekent. Monniken uit Koksijde hebben het Abstdal ontgonnen. Het valt niet mee hier om te planten en oogsten, asperges gaan hier erg goed omdat het een schrale zandgrond is maar voor andere gewassen moet je een serieuze inspanning doen en dat lukt bij de Groene Tol met heel veel liefde.
Geniet van deze heerlijk frisse voorjaarssalade als voorgerecht of bijvoorbeeld bij een lekker gebakken visje. Trouwens de raapsteeltjes zijn ook heerlijk om een smeuïge stamppot van te maken met wat spekjes.

Absdaalse voorjaarssalade met raapsteeltjes
Ingrediënten
- 2 rode bietjes
- 4 radijsjes
- 2 jonge ui
- 2 bospeentjes
- 150 gram jonge malse sla
- 100 gram raapsteeltjes
- 1 eetlepel Dyonmosterd
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepel natuurazijn
- 2 dl olijfolie van onberispelijke kwaliteit
- Vers gemalen peper
- Zeezout
- Glazen potje met deksel
Bereidingswijze
- Maak eerst de dressing en doe de mosterd, citroensap, natuurazijn, olijfolie en wat gemalen peper in een glazen potje, deksel erop en goed schudden. Proeven en eventueel nog verder op smaak brengen met peper en zout.
- Zet de dressing even in de koelkast tot de salade klaar is.
- Was de bietjes, bospeen en de radijsjes zorgvuldig
- Schil de bietjes
- Was de salade en de raapsteeltjes zorgvuldig en slinger droog
- Snipper de uitjes superfijn
- Schaaf dan de bietjes, bospeen en radijsjes op een scherpe mandoline in fijne plakjes
- Hussel alle ingrediënten in een mooie grote schaal en besprenkel dan rijkelijk met de dressing