Voorjaar en lam, een prachtige combinatie
Prachtig weer en dus gaan overal de BBQ, s aan. Tijd voor lamskoteletjes! Graag mag ik grillen op de Shichirin, een kleine tafelgrill van Yakiniku. Deze is erg handzaam en kun je gewoon buiten op tafel zetten. Wat zo fijn is dat met de juiste houtskool (binchotan) deze grill bijna twee keer zo heet wordt als normaal en dat is ideaal om kleine porties te grillen en ook fijn is dat iedereen aan tafel dat zelf kan doen.
Op zoek naar lamsvlees kom ik terecht bij Werner Verschueren van Verschueren Lamsvlees in Graauw. Alle lammeren van Verschueren zijn afkomstig van speciaal gefokte schapen met als basis-ras het Engelse Suffolk-schaap. Het fokken van die schapen staat allemaal in het teken van het verbeteren van de levenskwaliteit van het dier. Ze richten zich op het fokken van sterke vitale schapen die lang en zelfstandig leven. Schapen die zelfstandig zonder geboortehulp sterke lammeren produceren die een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten.
De schapen lopen in natuurgebieden en op dijken, en de dieren krijgen geen antibiotica, enkel incidenteel. In de winter lopen de schapen in de wei bij melkveehouders en boeren uit de buurt. Het leven van hun dieren staat centraal. Bij een gewicht van veertig kilo en ongeveer vijf maanden worden de lammeren geslacht door topslager Huiskes uit Koewacht.
Lamsvlees is niet het goedkoopste vlees, maar wel heel erg lekker. Reken op ongeveer vier koteletjes per persoon. Wat mij betreft bij een zomerse grill met lamsvlees is een frisse cous-cous salade een prima begeleider.
Smaaktip: haal het vet er niet af, dat geeft juist smaak! Je kunt het er op het bord altijd nog afsnijden maar op de hete grill zal het meeste wegsmelten.
Drink er een mooie Beaujolais bij, bijvoorbeeld een Fleurie en het liefst licht gekoeld.

Gemarineerde lamskoteletjes van de grill
Wat heb je nodig?
Ingrediënten
- 700 gram lamskoteletjes het liefst gesneden als losse koteletjes aan het ribje
- 3 teentjes teentjes knoflook
- 1 mooie tak rozemarijn
- 1 mooie tak tijm
- 1 Citroen
- Olijfolie
- Roomboter op kamertemperatuur
- 1 bosje Peterselie
- Bieslook
- Peper en zout uit de molen
- Optioneel Piment d'Espelettes Een prachtige aromatische peper uit Frans Baskenland en verkrijgbaar bij de betere delicatessenwinkel
Bereidingswijze
- Leg de lamskoteletjes in een schaal. Pel en pureer de knoflook. Houdt een derde apart en voeg de rest toe aan de koteletjes.
- Rits de blaadjes van de rozemarijn en tijm, hak ze fijn en voeg deze toe. Halveer de citroen en knijp 1 helft uit bij de koteletjes. Leg de andere helft apart.
- Voeg een scheut olijfolie toe. Kruid met peper (zout op het laatst bij het serveren). Laat dit minstens 30 minuten marineren en liefst niet in de koelkast
- Was de peterselie en pluk de topjes. Hak de peterselie fijn. Snijd de bieslook fijn.
- Meng de zachte boter met de bieslook, peterselie, de rest van de knoflook en sap van de andere helft van de citroen. Rasp er ook wat citroenschil in. Breng op smaak met peper en eventueel de piment d, Espelettes
- Zorg ondertussen dat de Shichirin of je BBQ op temperatuur is (geen vlammen meer alleen pure hitte)
- Grill de koteletjes ongeveer anderhalve minuut per kant voor mooi rosé en serveer ze met een toefje kruidenboter