Tekst & Fotografie: Kim de Booij 

Vijfentwintig jaar geleden ging de jongste van de kinderen naar school en vond Miriam Boogmans het weer tijd om te gaan werken. “Mijn zus werkte bij een groentekraam in België. Daar hadden ze nog iemand nodig, dus ben ik daar begonnen”, legt ze uit. Sindsdien is ze nooit meer van de markt weggegaan. Sterker nog, ze begon haar eigen groentekraam. 

“Ik heb ooit wel eens in een winkel gewerkt, maar dat was niks voor mij. Iedere dag was hetzelfde. Dezelfde klanten, dezelfde rituelen. Op de markt is elke dag anders. Ik hou van die afwisseling. En ik ben ook een echt buitenmens.” 

Straks weer aspergetijd 

Miriam staat in deze maanden rond 5.00 uur op om te gaan werken. “Ik ben er ongeveer twee uur mee bezig om mijn spullen neer te zetten. In de winter doe ik dat alleen. In de zomer heb ik hulp, maar dan hebben we ook meer spullen bij. Enerzijds omdat er dan meer klanten komen, anderzijds omdat we dan ook weer zomerfruit bij hebben.” Maar daar moeten we nog even geduld voor hebben. “Straks begint de aspergetijd weer. Dat is het begin.” 

En zo heeft ieder seizoen zijn eigen specifieke groente en fruit. “Dat is het leuke ervan, het afwisselende. Op dit moment zijn het de clementines, straks de asperges, dan de Hollandse groenten en zo wisselt het een heel jaar af. Maar ook het vaste assortiment is een stuk uitgebreider dan vroeger. Vergeten groenten als pastinaak en savooiekool zie je weer helemaal terugkomen. En vroeger kende je zoete aardappelen niet eens, maar nu liggen ze standaard in het kraam.” 

Vooral prijs/kwaliteit 

Is dat ook waar Miriam’s klanten voor komen, het brede assortiment? “Ach, supermarkten hebben tegenwoordig ook al veel liggen. Ik denk dat het vooral de prijs/kwaliteitsverhouding is. Daar staan nieuwe klanten soms echt van te kijken. Maar als je altijd naar de supermarkt gaat, ervaar en besef je dat natuurlijk niet zo makkelijk. Niks mis mee overigens hoor, want een bezoekje aan de markt moet wel in je dagelijks patroon passen. Als je hele dagen werkt, is dat lastig.”  

Maar heb je eens een dagje vrij, kom dan dus zeker een keer naar de markt!