Klakkers! Ken je ze? Het is een Zeeuws-Vlaams woord voor wentelteefjes. Volgens taaldeskundigen heeft het woord ‘klakkers’ te maken met het geluid. Klakken betekent zoveel als ‘met een kletsend geluid werpen’. Heerlijk tijdens de lunch om je oude boterhammen op te maken, of als tussendoortje. De klakkers zijn het lekkerst als je ze warm eet en flink bestrooit met ‘kenariesuker’ (witte basterdsuiker) of ‘brune suker’ (bruine basterdsuiker).

Dialect

Er zijn nog meer namen voor wentelteefjes. In het westen van Zeeuws-Vlaanderen en ook op Walcheren worden ze klakkers genoemd, op Zuid-Beveland en Tholen gewend beschuut. Soms wordt ook bakkersverdriet, boerenwafels of broodsoppen gebruikt. Bakkersverdriet wordt meestal gebruikt om een (Gronings) recept mee aan te duiden, waarin ook oud brood en melk wordt verwerkt.

Receptenfietsroute

Al eens aan gedacht om de ingrediënten van je klakkers bij elkaar te fietsen? Fiets door het mooie Zeeuws-Vlaanderen en verzamel onderweg de juiste ingrediënten zoals aangegeven in dit recept. De fietsroute voor dit recept kun je vinden op RouteYou. Geniet van de natuur en de bezoeken aan de streekproducenten. Eenmaal thuis, pak het recept erbij en ga aan de slag. Vergeet niet je ervaring en resultaat te delen met ons, dat vinden we leuk!

Tip

De route is vrij te fietsen en in principe te starten op elk punt. Let op de openingstijden: de routes zijn op alle dagen van de week te fietsen maar openingstijden kunnen verschillen gedurende het jaar. Is een locatie gesloten? Neem dan de producten ergens anders op de route mee. Houd wel rekening met warmte gevoelige producten, neem daarom een koeltasje mee voor onderweg. Neem contant geld mee, want niet overal is het mogelijk om met de kaart te betalen. Veel fiets- en eetplezier!

Klakkers

Marcin Beaufort
5 van 1 stem
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Lunch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 12 sneedjes oud wit brood of stokbrood
  • 750 gram melk
  • 7 eieren
  • 100 gram boter
  • snufje zout

Om te bestrooien

  • Witte basterdsuiker of bruine basterdsuiker
  • suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Bereidingswijze
 

  • Mix de melk met de eieren, suiker en zout en giet door een zeef.
  • Giet de mix in een ondiepe kom of bakplaat.
  • Snijd de plakken stokbrood of snedes witbrood en week in de mix. Niet te lang op voorhand want dan vallen ze snel uit elkaar.
  • Haal voorzichtig de doordrenkte boterhammen uit de mix en laat kort uitdruppen.
  • Leg ze in de bruisende boter. Bak om en om goudbruin, 1 minuut aan elke kant totdat het ei gestold is en er geen vocht meer uitkomt als je er voorzichtig op duwt.
  • Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Meng het kaneelpoeder onder de suiker door. Bestrooi hier de klakkers mee.

Tip!

  • Extra lekker met gebakken appeltjes, roodfruit of lokale jam.
Trefwoord bijgerecht, hoofdgerecht

Producten en verkooppunten onderweg

Route Groede – Breskens

Verse melk: Plus Breskens, Jumbo Breskens, ‘t Vosje Breskens

Eieren: Verkoopkraam D’hont in Groede, ‘t Vosje Breskens, Manneke Breskens

Brood: Bakkerij Willemsen Breskens

Fruit en stroop:  Verkoopkraam D’hont, Groede,  Manneke Breskens

 

Route Oostburg – Draaibrug

Verse Melk: De Heerenhoeve Oostburg

Eieren: Biologische eieren automaat Draaibrug

Brood, fruit en stroop: Good & Tasty Oostburg

Bronnen

www.zeeuwsewoordenbank.nl

www.etymologiebank.nl

www.wnt.inl.nl

F. Debrabandere, Oost-Vlaams en Zeeuws-Vlaams Etymologisch Woordenboek, Amsterdam 2005.

F. Debrabandere, Zeeuws Etymologisch Woordenboek, Amsterdam 2007.

Ewoud Sanders, Wentelteefje, in: Onze Taal 73 (2004)