Weekmarkt: Groente- en fruithandel Dekker & Zn

door | 20 feb 2020 | Ook lokaal

Het groente-en fruitkraam van Groente- en fruithandel Dekker & Zn op de weekmarkten in Zeeuws-Vlaanderen is bepaald geen groentje. “Mijn vader startte dit bedrijf 55 jaar geleden”, legt Lou Dekker jr. uit. “Mijn opa was tuinder en had mijn vader een keer gevraagd om de bode te bellen voor radijs die naar de veiling moest. Opa zat tevergeefs op die bode te wachten, want mijn vader was het helemaal vergeten. ‘Dan los je het ook maar zelf op’, was mijn opa’s besluit, ‘verkoop ze dan maar aan de deur.’ Het was toen dat mijn vader de smaak van het venten te pakken kreeg.” 

En zoon 

Zelf is Lou jr, zoals hij zegt, bijna in een veilingkist geboren. “Ik ging mee naar de veiling en de markt en heb nooit iets anders gezien. Maar dat wilde ik ook niet, want dit was van jongs af aan mijn ideaal. Natuurlijk is niet álles leuk, dat zeg ik ook tegen mijn kinderen: je moet alle voorkomende werkzaamheden doen, dat hoort er nou eenmaal bij.” Sinds 1990 is er ‘& Zn’ achter de bedrijfsnaam gekomen, toen Lou jr bij zijn vader in de zaak trok. Die naam is nog steeds van toepassing, alleen dan op Lou jr en zijn zoon. “Mijn oudste zoon is er in 2015 bijgekomen. Opa en oma zijn toen gestopt.” 

Zelfbediening 

Dat Groenten- en fruithandel Dekker & Zn nu ook op de weekmarkten in Sas van Gent (op dinsdag) en Terneuzen (op vrijdag) te vinden is, is het idee van Lou jr’s tweede zoon. “Hij draait sinds kort mee en stelde voor om samen een extra markt te doen. Nou, dat komt er dus nu ook van. Net als in Middelburg gaan we ook hier het zelfbedieningsconcept beginnen. Mensen kunnen dus zelf hun producten kiezen, maar krijgen nog wel steeds de service en de enthousiaste bediening van ons.”