Een heerlijk streekgerecht gemaakt van Zeeuws-Vlaamse ingrediënten: aardappelen en eieren! Vroeger was dit gerecht een typische winterkost en werd vooral gegeten als de moestuin weinig opleverde. Het verhaal gaat dat de naam is ontstaan doordat de gekookte eieren uit de pot werden ‘gepikt’. Tegenwoordig eet je dit gerecht ieder moment van het seizoen, zowel warm als koud. En lekker om te variëren met groenten!

Receptenfietsroute

Al eens aan gedacht om de ingrediënten van dit recept bij elkaar te fietsen? Fiets door het mooie Zeeuws-Vlaanderen en verzamel onderweg de juiste ingrediënten zoals aangegeven in dit recept. De fietsroute voor dit recept kun je vinden op RouteYou. Geniet van de natuur en de bezoeken aan de streekproducenten. Eenmaal thuis, pak het recept erbij en ga aan de slag. Vergeet niet je ervaring en resultaat te delen met ons, dat vinden we leuk!

Tip

De route is vrij te fietsen en in principe te starten op elk punt. Let op de openingstijden: de routes zijn op alle dagen van de week te fietsen maar openingstijden kunnen verschillen gedurende het jaar. Is een locatie gesloten? Neem dan de producten ergens anders op de route mee. Houd wel rekening met warmte gevoelige producten, neem daarom een koeltasje mee voor onderweg. Neem contant geld mee, want niet overal is het mogelijk om met de kaart te betalen. Veel fiets- en eetplezier!

Pik in ‘t potje

5 van 1 stem
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1.5 kg aardappels kruimig
  • 2 uien
  • 100 gram boter
  • 250 gram melk
  • 8 eieren
  • zwarte peper
  • witte wijn azijn

Bereidingswijze
 

  • Schil en was de aardappels en kook gaar in gezouten water.
  • Snipper de ui en bak deze aan in de boter.
  • Zet de eieren op met koud water, start meteen een timer van 7 minuten. Kook ze gaar.
  • Spoel ze koud en pel ze. Snijd in 8-en.
  • Als de aardappels gaar zijn, giet ze af en laat een paar minuten uitdampen.
  • Stamp ze fijn en meng er de ui, melk, boter, en eieren onderdoor.
  • Breng op smaak met zout, azijn en vers gemalen zwarte peper.

Varieer

  • Met fijngesneden witlof, postelein, veldsla of gebakken zeekraal. Roer deze op het laatste moment onderdoor de warme aardappel.

Nog lekkerder!

  • Met een stuk gepocheerde vis of uitgebakken spekjes, grove mosterd en een fris glas lokale witte wijn
Trefwoord hoofdgerecht

Producten en verkooppunten onderweg

Route Schoondijke – Biervliet

Aardappels: Groene Polderwinkel Schoondijke, Bijeen Sasput

Eieren: Kaasboerderij de Vos Biervliet, Groene Polderwinkel Schoondijke

Groenten: Groene Polderwinkel Schoondijke