Seizoenskalender september en oktober

door | 1 feb 2022 | seizoenskalender

Lokaal eten betekent dat je eet wat de seizoenen je te bieden hebben. In Zeeuws-Vlaanderen heb je ieder seizoen veel variatie. Wat eten we in september en oktober? Je ontdekt de smaakmakers op deze seizoenskalender.

Lokaal eten: eet wat het seizoen je biedt

Wanneer is het eigenlijk aspergeseizoen en kan ik met een gerust hart ook aardbeien in de winter kopen? Hoe zit het met appels, uien, kolen, pompoenen of walnoten? Je kunt bijna iedere groenten- en fruitsoort in ieder seizoen kopen. ⁠⁠Maar wist je dat het veel beter is om regionaal en seizoensgebonden te winkelen?

⁠Duurzaam: lief voor het milieu

Regionaal, omdat je zo het milieu beschermt en de goederen korte transportwegen hebben. Seizoensgebonden, omdat de opslag van de producten ook energie verbruikt. Koop daarom het liefst dat wat er momenteel in het seizoen te verkrijgen is. Het smaakt beter, is volop verkrijgbaar en in het seizoen zijn ze ook nog het beste van prijs.

Gezond

Seizoensgebonden eten is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid. Seizoensproducten zijn doorgaans rijker aan voedingsstoffen dan die van buiten het seizoen. Bovendien zijn seizoensproducten vaak verser en hebben ze meer smaak dan buiten het seizoen. Een van de beste dingen van seizoensgebonden eten is dat je het hele jaar door kunt genieten van verschillende soorten groenten en fruit. Seizoensgebonden eten helpt ook om onze lokale boeren te ondersteunen en kan je ecologische voetafdruk verkleinen. En nog gezonder: stap op je fiets of neem de benenwagen naar de streekproducent bij jou in de buurt!

Seizoenskalender

Onze seizoenskalender laat zien welke streekproducten momenteel in het seizoen zijn en zorgt voor inspiratie voor je dagelijkse menu. Tip: let in de supermarkt op het land van herkomst van de goederen! ⁠⁠

Wat je allemaal kunt klaarmaken met deze seizoensproducten, ontdek je hier bij onze recepten. Eet smakelijk!