Zeeuwse mossels met Ricard en venkel

Zeeuwse mossels met Ricard en venkel

Een lekker recept voor de mosselliefhebbers, met natuurlijk de verrukkelijke échte Zeeuwse mossels. Chefkok Marcin Beaufort werkte een lekker recept uit.
5 van 1 stem
Dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Wat heb je nodig?

1 Mosselpan

Ingrediënten
  

  • 1 kg Zeeuwse mossels
  • 1 venkel
  • 2 steranijs
  • 1 ui
  • Rasp van 1 limoen
  • 50 ml Ricard
  • Chipotle kruiden
  • Snufje zout

Bereidingswijze
 

  • Was de mossels goed en laat ze uitlekken.
  • Stoof in de mosselpan fijngesneden venkel, ui, limoen, chipotle kruiden en zout.
  • Voeg de mossels en Ricard toe.
  • Stoof de mossels gaar en schud ze 2 keer op.
  • Giet het vocht af en bind het vocht lichtjes op met olijfolie.
  • Smakelijk!

Leuk om te weten

Wanneer kun je mossels eten?

Het mosselseizoen begint in principe in juli. Het begin van het seizoen hangt wel af van de conditie van de mossel. In Nederland hield men zich vaak aan het credo ‘mossels eten als de R in de maand is’. Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt.

Zeeuwse mosselseizoen: negen maanden lang

Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmossels begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat weer samenhangt met het weer in het voorjaar. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april-mei. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop.
Bij de hangcultuurmossels gaat het proces van herstellen van de voortplanting net iets sneller waardoor deze vaak begin juni ‘rijp’ zijn voor consumptie.
Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mossels alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mossels van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mossels. Nog beter is de stelregel aan te houden van de ‘r’ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.
Trefwoord vis

Over de maker van dit recept

Marcin Beaufort werkt het recept voor dit gerecht voor ons uit. Hij komt uit Cadzand en is een energieke veertiger die zijn opleiding genoot in de gerenommeerde hotelschool Ter Groene Poorte. Als gediplomeerd kok ging hij aan de slag in restaurants in België, Nederland, Groot-Brittannië… en ver daarbuiten. En deze internationale leerschool heeft Marcin geen windeieren gelegd, want de brede basis aan keukenkennis en ervaring laat hem nu toe om zijn grootste passie uit te oefenen: culinair advies geven om betere gerechten te bereiden én dus (nog meer) tevreden gasten te maken.

Marcin Culi-advies | kok aan huis | workshops
www.marcinbeaufort.nl | info@marcinbeaufort.nl | +31 652302188


Dit vind je vast ook leuk: