Al vaker schreef ik erover en al voelde ik me eerder een roepende in de woestijn, maar meer en meer raakt het besef om te eten en te drinken uit de buurt steeds meer ingeburgerd. En gelukkig maar. Lokaal eten en drinken is misschien juist nu belangrijker dan ooit.

Daarnaast is het erg gezond en natuurlijk vooral lekker. Niet alleen bespaar je op de kosten omdat lokaal eten in de buurt geproduceerd wordt. Dat scheelt een hoop kilometers, benzine en auto’s op de weg. Deze producten zijn vaak niet verpakt en kun je zo in je boodschappenmandje meenemen wat weer papier en plastic scheelt. Lokaal eten betekent ook eten van het seizoen en vaak hebben deze producten veel smaak omdat er liefde voor het product bij is komen kijken.

Hier in Zeeuws-Vlaanderen is alles voorhanden, dat geeft mij in ieder geval een gevoel van trots. Kijk nou wat er zo maar hier om de hoek groeit, bloeit, wordt gekweekt en gemaakt. Alles even lekker en vaak ziet het er nog mooi uit bovendien. Wie kan weerstand bieden aan velden vol boerenkolen, wortelen of bruine bonen. Of aan vis die hier voor de kust gevangen wordt, kaas die hier gemaakt wordt van eigen melk; fruit wat hier aan de bomen hangt en verwerkt wordt in sappen en of ijs, en runderen die grazen in de natuurgebieden wat je terug proeft in het vlees. En neem nu de bieren, Searopen of likeuren die hier gebrouwen en ontwikkeld worden met lokale ingrediënten.

Lokaal is, wanneer je het goed beschouwt, heel logisch en eigenlijk ook heel makkelijk en het is gek dat we met het doen van onze boodschappen een beetje uit de bocht zijn gevlogen. In dit magazine inspiratie genoeg om erop uit te gaan en je inkopen gewoon eens lekker regionaal te doen! Smakelijk!