Bakkerij St Paulus in Sluis

door | 20 dec 2023 | smaaklokaal

Dagvers ambachtelijk brood en banket met een glimlach

Bakkerij St Paulus is een familiebedrijf dat al 60 jaar actief is in de bakkerijsector. Het begon allemaal in 1962 in Brugge, toen de grootouders van Annelies Wuytack een winkel met bakkerij openden. Vader Filip en zijn broer Jean namen later het bedrijf over en breidden het in 1992 verder uit. Gedurende de jaren groeide de bakkerij uit tot 7 winkels, allemaal beheerd door familieleden onder de naam St Paulus.

“In november 2010 opende ikzelf, op 19-jarige leeftijd, samen met mijn moeder Joke de winkel in Sluis,” begint Annelies haar verhaal. “Na mijn schooltijd wilde ik graag een eigen winkel starten, maar niet in het Brugse gebied, aangezien we daar al verschillende winkels hadden. Aangezien mijn moeder oorspronkelijk uit Sluis komt en mijn grootouders hier nog steeds wonen, leek het idee om de grens over te steken niet gek. Zo zijn we dus al 13 jaar actief ‘over de grens’.”

Familiebedrijf

“Onze bedrijfsfilosofie is gericht op het dagelijks voorzien van klanten van vers ambachtelijk brood en banket, waarbij klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staat. We streven ernaar om een glimlach op het gezicht van onze klanten te toveren en hen te laten genieten van onze producten. Wat ons trots maakt op ons bedrijf is het feit dat we een familiebedrijf zijn dat al 60 jaar actief is. In deze tijd is dat vrij uniek en het toont de betrokkenheid en toewijding van onze familie aan de bakkerijtraditie.”

Iedere dag vers

“Al ons brood en banket wordt geproduceerd in onze bakkerij in Brugge, op Monnikenwerve. Daarnaast hebben we ook een apart atelier in Sint Kruis en Brugge waar al onze desemproducten worden gemaakt. Alles wordt meerdere keren per dag vers geleverd vanuit de bakkerij en het atelier. In onze winkel in Sluis bakken we gedurende de dag meerdere keren de heerlijke Zeeuwse bolussen, die niet mogen ontbreken. Bovendien hebben we een Zeeuwse bakker in dienst die enkele Zeeuwse specialiteiten voor ons maakt, zoals Jan Hagel. We spelen ook in op seizoensgebonden smaken, met meer fruitgebak in de zomer en meer boterroom en chocolade in de winter.”

Lokaal

In de regio levert de bakkerij brood en gebak aan verschillende horecazaken. De man van Annelies, Laurent Smallegange, serveert ook het desembrood in zijn restaurant Spetters in Breskens. “We streven ernaar om zoveel mogelijk samen te werken met lokale leveranciers. Zo halen we dagelijks onze groenten voor de belegde broodjes bij Tino’s en kopen we sappen en fruit van Flikweert in Aardenburg. Daarnaast verkopen we ook lokale specialiteiten die we niet zelf maken, zoals Zeeuwse wafels en Zeeuwse babbelaars, die we inkopen bij lokale leveranciers.”

‘s Ochtends vol en ‘s avonds leeg

“We proberen zeker in te spelen op de vraag van de markt. Elke dag is anders bij ons, afhankelijk van de weersomstandigheden en de drukte. Door de jaren heen hebben we geleerd om dit goed in te schatten. Onze winkel moet ‘s ochtends vol liggen, maar ‘s avonds leeg zijn. Geen enkele dag is hetzelfde, maar we kunnen gelukkig dagelijks inspelen op de vraag van de klant. Onze doelgroep bestaat uit jong en oud die kunnen genieten van ambachtelijke, verse producten.

We streven ernaar om aan de behoeften van al onze klanten te voldoen en hen te voorzien van hoogwaardige bakkerijproducten. Zelf geniet ik graag van een chocoladekoek die net uit de oven komt. Er gaat niets boven de heerlijke smaak en geur van versgebakken chocoladekoek.”

Dankbaar

“Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit mijn moeder, die altijd een voorbeeld voor me is geweest. Haar passie en toewijding aan ons bedrijf hebben me geïnspireerd om ook in de bakkerijsector te stappen. Ik ben mijn moeder en ons hele team van vaste medewerkers en oproepkrachten zeer dankbaar. Zonder hen zouden we niet de service kunnen bieden die we nu geven. Hun inzet en toewijding zijn van onschatbare waarde.”

Inspiratie

Voor Annelies betekent de smaak van Zeeuws-Vlaanderen en de Zwinstreek thuiskomen. “Het is de smaak van de regio waar ik ben opgegroeid en waar ik me het meest vertrouwd mee voel. Lokaal en regionaal heeft een grote meerwaarde. Ik heb altijd geleerd om lokaal te kopen en de lokale ondernemers te steunen. Zo kochten mijn ouders ook altijd alles in buurtwinkels. Hoewel het soms iets meer kan kosten, krijg je er zoveel meer voor terug in termen van kwaliteit, versheid en het ondersteunen van de lokale economie.”

Bakkerij St Paulus

Nieuwe weg 4

4524 CH Sluis

https://www.stpaulus.be/nl/home