Verse worst met zoute bonen, aardappelcrรจme en rodewijnsaus
Marcin Beaufort werkte het recept uit van zoute bonen met worst, een traditioneel gerecht dat vaak op Nieuwjaarsdag wordt gegeten.
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Ingrediรซnten
Aardappelcrรจme
- 600 gram aardappels
- 100 gram boter
- 200 gram melk
- peper, zout
Zoute bonen
- 200 gram zoute bonen
Rodewijnsaus
- 120 g sjalot
- 50 g boter
- 200 g champignons
- 1 teen knoflook
- 1 fles rode wijn ingekookt tot 250g
- 1 liter kippenbouillon
- 40 g room
- 80 g rode wijnazijn 10 seconden koken
- zwarte peper, zout, dragon, suiker
Zoetzure ui
- 2 stuks kleine ui
- 100 gram water
- 100 gram suiker
- 100 gram azijn
- 1 gram zout
Verse worst
- 2 stuks verse worst
Bereidingswijze
Aardappelcrรจme
- Maak beurre noissete (hazelnootboter) van de boter.
- Smelt de boter, in blokjes, in een steelpan.
- Laat de boter op middelhoog vuur borrelen terwijl je af en toe roert, totdat je bruine spikkeltjes ziet, de boter goudbruin is en hij een zoetige geur van geroosterde nootjes afgeeft.
- Haal van het vuur, schuim af en laat 30 min rusten.
- Schil de aardappels en kook gaar, lek uit op een zeef en laat goed uitdampen.
- Pureer met melk, peper, zout en beurre noissette.
Zoute bonen
- Spoel de gezouten bonen 10 minuten onder koud water en blancheer in kokend water. Spoel met koud water.
Zoetzure ui
- Bak de sjalot, champignons en knoflook in de boter goudbruin.
- Blus af met de kippenbouillon en ingekookte rode wijn.
- Kook op, voeg room, peper, zout, dragon en suiker toe en kook voor de helft in.
- Passeer en breng op smaak met de opgekookte rode wijn azijn.
- Bind eventueel licht af met wat roux.
- Snijd de zoete ui in grove stukken. Kook de gelijke delen water, azijn en suiker op en voeg de ui eraan toe. Laat afkoelen
Verse worst
- Braad de verse worsten in een braadpan tot ze gaar en mooi bruin zijn.
- Bak de gezouten bonen op in boter en kruid met peper. Warm de aardappelcrรจme op en smeer op bord, leg er de verse worst in en leg daarop de gezouten bonen. Werk af met stukjes zoetzure ui en de rode wijnjus ernaast.
- Smakelijk!
Leuk om te weten
ย
Bloedworst is bijproduct van de de slacht en kun je daarom vooral in de herfst bij de slager kopen.ย