Cassoulet van bonen met knoflook en laurier

door | 10 mei 2024 | recept

Koop lokaal je producten en ga hier lekker mee koken! We hebben de lekkerste recepten met streekproducten voor je op een rij gezet. Zet je koksmuts op en ga zelf aan de slag met de smaakmakers uit onze streek. Maak vandaag heerlijke cassoulet klaar van bonen met knoflook en laurier. Lees stap voor stap hoe je dit gerecht moet bereiden. Vergeet uiteraard het eindresultaat niet te delen op social media, dat vinden we leuk:)

Basisrecept bonen

Cassoulet van bonen met knoflook en laurier

Marcin Beaufort
Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram bruine bonen gedroogd
  • 250 gram witte bonen gedroogd
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 stuks wortel in blok van 1×1 cm
  • 100 gram ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook gehakt
  • tijm, rozemarijn en laurier
  • 50 x 50 gram olijfolie
  •  citroensap, gemalen cayennepeper en zout 

Bereidingswijze
 

  • Week de bonen een nacht in koud water. 
  • Kook de bonen apart van elkaar in bouillon (let op nog geen zout toevoegen) tot ze gaar zijn. 
  • Was, schil en snijd alle groenten en stoof ze aan in de olijfolie, voeg bonen toe en bevochtig met extra bouillon en kook zachtjes verder gaar. De bruine bonen zullen wat uit elkaar vallen en zorgen voor binding. 
  • Laat de schotel even rusten en monteer deze met wat extra olijfolie.  
  • Kruid af met cayennepeper, zout en citroensap.
Trefwoord hoofdgerecht, vegan, vegetarisch

Maak jouw cassoulet extra lekker met zelfgemaakte jus

Jus van gepofte knoflook en laurier

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bol knoflook
  • 3 verse laurierblaadjes
  • 250 gram groentebouillon
  • tijm
  • 250 gram melk
  • peper, zout en citroensap
  • Maizena of roux

Bereidingswijze
 

  • Snijd de bol knoflook overdwars doormidden, besprenkel met olijfolie en zout en verpak dit in aluminiumfolie.
  • Bak in oven 30 minuten op 180C laat even afkoelen en knijp dan de knoflook uit de bol.   
  • Infuseer de melk en groentebouillon met 1 eetlepel van de gepofte knoflook, (de rest kun je invriezen of bewaren in koeling op olie.) verse laurier, peper, zout en tijm. Laat minimaal 15 min. staan en zeef dit, kook daarna terug op. 
  • Bind lichtjes af met Maizena of roux, kruid af met gemalen peper, zout en citroensap.