Nee, mooi is hij niet. Dat durven we gerust te stellen. De nieuwe radartoren bij Ossenisse is geen lust voor het oog. Beetje jammer, maar goed, het gaat erom hoe mooi het uitzicht is als we er eenmaal in geslaagd zijn om de dik 150 treden omhoog te klimmen.

De radartoren was lange tijd in aanbouw, maar eindelijk open voor publiek. Tenminste, de buitenkant. Binnenin de toren wordt er gewerkt. Daar houdt men het scheepvaartverkeer in de gaten. Van zo hoog hebben ze een uniek uitzicht over de Schelde en kunnen ze de schepen van heinde en verre aan zien komen. Omdat ze ook omwonenden en toeristen dat uitzicht gunden, is iedereen vrij om via de buitenzijde de toren te beklimmen. 

Beetje sneu

Op een koude, grijze dag trekken we onze gympen aan (gelukkig, want tip: hakjes zijn geen aanrader!) en zetten koers naar Kreverhille, de buurtschap ter hoogte waarvan de toren staat. Daar aangekomen beseffen we ons: er zijn mooiere dagen om een toren van in totaal 42 meter hoog te beklimmen. De grijze toren steekt amper af tegen de grijze lucht. Beetje sneu. Maar hé, we hebben al eens eerder gedacht dat het niet de moeite zou zijn om naar buiten te gaan op een grauwe dag en toen bleken we er ook naast te zitten. Off we go!

Koud!

Halverwege de tocht merken we dat de wind hier boven precies toch wat harder waait dan beneden. Helemaal boven gekomen weten we het heel zeker. Wat een wind! Deze dag komt de wind uit het oosten en heeft volgens de weerkenners een gevoelstemperatuur -6oC. Doe er hierboven nog maar tien graden bij, brrr. Gelukkig is de toren lekker breed, dus schuilen we aan de Westkant en genieten van het uitzicht. Want het mag dan wel een grauwe dag zijn, het uitzicht mag er zeker wezen.  

Zo mooi

Vanaf hier zie je zoveel meer dan beneden op de dijk. Je ziet de contouren van het Noordelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen. De schorren met hun golvende geulen zijn vanaf hier haast schilderijen, zo mooi. En waar je normaal met je neus bovenop de keien van de dijk staat, zie je vanaf hier pas hoe ze als een regenboog gekleurd zijn door de natuur. Ja. We hebben weer een heel mooi plekje gevonden. 

Foto’s: Kim de Booij van Kade B Communicatie