Er zijn van die plekjes die ergens verscholen liggen waar je niet vaak komt. Of zelfs ergens waar je niet mag of kunt komen. De Boschkreek in Koewacht was ooit zo’n plekje. Achter bossen en tussen boerenlanderijen lag hij goed verstopt en kon je er niet zomaar heen. Nu wel. En het is de moeite waard.

Ommetje de Vennenpad

Zo’n vier jaar geleden realiseerde Luud Persijn, die ons eerder al het mooie Pereboomsgat liet zien, samen met Gemeente Terneuzen en Stichting Landschapsbeheer Zeeland het ‘Ommetje de Vennenpad’. Een wandelpad dat deels door het dorp Koewacht loopt, deels door de aangrenzende landerijen en óver de Boschkreek. 

Historie

Je begint de wandeling officieel vanaf het Kerkplein, waar je het beeld van ‘De Zwingelaar’ ziet staan. Dit verwijst naar de vlassers en vlasbewerkers van weleer. Na een stuk door de Nieuwstraat moet je even opletten bij huisnummer 102. Hier zie je een teken uit de Tweede Wereldoorlog aan de gevel hangen. Het is een herinnering aan de V2-bom die daar in februari 1945 neerkwam en aan vier mensen het leven kostte. Even later, in de Henri Dunantstraat, kom je nog een duidelijke herinnering aan vroeger tegen. Het gaat om de oude luchtwachttoren, van waaruit laagvliegende vijandige vliegtuigen konden worden gespot. 

Unieke natuur

Deze historische punten voorbij gaat het ‘Ommetje de Vennenpad’ over in de natuur. Je loopt langs mooie akkerlanden en bospartijen, zo richting de Boschkreek. Bij deze kreek vallen twee dingen op: 1. Het heldere water en 2. Het trekvlot. De Boschkreek is namelijk een extreem heldere en zoete waterkreek. Heel bijzonder voor onze regio, waar we toch vooral zout en brak water kennen. De Boschkreek heeft een rijk planten- en dierenleven. En het leuke is, dat kun je van heel dichtbij ervaren. Er is namelijk een solide trekvlot aangelegd waarmee je de kreek over kunt steken. Midden op het prachtige water geniet je volop van de mooie natuur om je heen. En wat je zeker ook op gaat vallen zijn de schelpen van de Zwanenmossel. Zij en nog zeer veel andere zoetwaterliefhebbers, leven hier volop. 

Als je aan de overkant bent en het lukt je om je ogen van het mooie water weg te trekken, kijk je iets verderop tegen de Belgische grens aan. Langs daar loopt het riviertje de Zoute Vaart, dat ooit een vaarweg naar Gent is geweest. Het pad volgt deze route terug naar het beginpunt van deze 3,9 km lange wandeling. 

Tekst en foto’s: Kim de Booij