Seizoenskalender januari, februari en maart

door | 5 jan 2024 | seizoenskalender

Onze seizoenskalender laat zien welke regionale groenten en fruit momenteel in het seizoen zijn en zorgt voor inspiratie voor je dagelijkse menu. In de maanden januari, februari en maart lijkt de natuur soms even stil te staan, maar het betekent niet dat je heerlijke en voedzame groenten en fruit uit onze streek moet missen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en boerenkool zijn allemaal uitstekende opties voor deze maanden. Winterpostelein is een eetbaar groen dat boordevol vitamine A en C en ijzer zit. Spruitjes bevatten veel antioxidanten, vitamine K en B6, foliumzuur en vezels.

Oesters en mossels

Vergeet ook het lekkers uit de zee niet! Oesters lijken misschien niet het meest traditionele wintervoedsel, maar ze zijn zeker een heerlijke optie. Mossels zijn een geweldige basis voor soep of een ingrediënt in andere gerechten zoals pastasauzen of stoofschotels – ze voorzien je lichaam ook nog eens van omega 3-vetzuren.

Regionaal en seizoensgebonden

Je kunt bijna iedere groente- en fruitsoort in ieder seizoen kopen. ⁠⁠Maar wist je dat het veel beter is om regionaal en seizoensgebonden te winkelen? Regionaal, omdat je zo het milieu beschermt en de goederen korte transportwegen hebben. Seizoensgebonden, omdat de opslag van de producten ook energie verbruikt. Koop daarom het liefst dat wat er momenteel in het seizoen te verkrijgen is. Het smaakt beter, is volop verkrijgbaar en in het seizoen zijn ze ook nog het beste van prijs.

Aan de slag!

Door seizoensgebonden te eten halen we het meeste uit ons voedsel, omdat we er zeker van zijn dat we de meest verse producten krijgen die in elke periode van het jaar beschikbaar zijn. Dus waarom probeer je in januari, februari en maart niet wat van deze groenten en fruit in je maaltijden te verwerken? Bekijk hier al onze recepten voor meer inspiratie.