Chef Charlotte: verrassend vegetarisch

door | 10 mei 2024 | smaaklokaal

Zie je het logo, dan weet je waar het bij Charlotte Dun om draait. ‘Chef Charlotte – Food made with Lot’s of love’. Een graanhalm erbij. Dat betekent véél liefde van Charlotte, voor het maken van lekkere en gezonde voeding van alles wat de aardbodem biedt. Charlotte hield als kind al van koken en bakken. Haar passie is het creëren van nieuwe, gezonde recepten. Ze verrast mensen graag met gerechten die ook zonder vlees met enthousiasme ontvangen worden, zelfs door de ware carnivoor. “De traditionele vleeseter weet mij steeds beter te vinden, aangezien ik gebalanceerde maaltijden serveer, waarin je het vlees echt niet mist”, is haar verklaring. 

Catering, vegetarische chef voor retraites en foodtruck 

Voor haar luxe catering voor particulieren, bedrijven en evenementenorganisatoren, als chef voor retraites en voor haar foodtruck gebruikt ze verse en hoogwaardige ingrediënten die ze zelf in de buurt bij elkaar verzamelt. Bij de biologische boer, op de markt. De inspiratie voor haar recepten haalt ze in eerste instantie uit de keuken van het Midden-Oosten, waar van oudsher groenten de hoofdrol spelen. Haar studie aan de hotelschool in Leeuwarden was volgens het concept van de New Dutch Cuisine. Hierbij stond groente centraal en werd voornamelijk met lokale en Nederlandse producten gewerkt. Dat past helemaal bij Charlotte.

“Mijn visie is om mensen te inspireren bewustere keuzes te maken in hun voeding, de lokale boeren ondersteunen en onze impact op het milieu minimaliseren. Ik maak daarom ook geen gebruik van kunstmatige vleesvervanger van vlees en vis, maar laat graag groenten de hoofdrol spelen. Ik wil mensen graag op een laagdrempelige manier kennis laten maken met vegetarisch eten en de veelzijdigheid van groenten. Ik maak bijvoorbeeld shoarma van oesterzwam, mijn signature dish. Die doet voor de consument niet onder voor de vertrouwde dierlijke variant. Daarnaast vind ik het mooi om deel uit te maken van de transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten. Het feit dat ik kan bijdragen aan een bewustere manier van eten en leven, terwijl ik tegelijkertijd lekkere gerechten serveer, vervult me met trots.” De focus ligt bij bewuste voeding, waarbij groenten, granen, eiwitten en de juiste vetten prima uitgebalanceerd zijn.

Op diverse campings in Zeeuws-Vlaanderen maakt Chef Charlotte met haar foodtruck campinggasten blij met lekkere ontbijtjes en lunchgerechten. “Voor ontbijt maak ik yoghurtjes met eigengemaakte granola en fruitpuree. De yoghurt gebruik ik van de Heerenhoeve en het fruit koop ik naar het seizoen, daar waar op dat moment aanbod is. Ik maak zoveel mogelijk van mijn producten zelf, zoals mijn kruidenmengsels en sauzen. Zo ben ik er zeker van dat er geen onnodige toevoegingen inzitten.” Ze geeft aan ons een van haar geheimen prijs: haar zelfgemaakte mengsel voor de shoarma van oesterzwam. “Het is een combinatie van gerookt paprikapoeder, paprikapoeder komijn, venkelzaad, kruidnagel, kurkuma, peper, fenegriek, gember, piment en koriander, en een heel klein snufje zout. Als je dit kant-en-klaar in de supermarkt koopt bestaat het vaak voor meer dan 25% uit zout. Als je het zelf maakt dus niet!”