Op 12 maart 2024 kwamen ondernemers en andere geïnteresseerden samen op onze Inspiratiedag in het Klinket in Schoondijke. Het thema was ‘Beleven op de Boerderij’. Een programma vol inspiratie voor degenen die wilden ontdekken hoe ze meer beleving kunnen toevoegen aan hun boerderijactiviteiten. Deze middag konden wij mede mogelijk maken dankzij ZLTO afdeling Agrarisch West en gemeente Sluis in het kader van Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen.

Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen

Dat is een project waar we 3 jaar geleden mee van start zijn gegaan in de gemeente Sluis. West-Zeeuws-Vlaanderen is een bestemming die bekend staat om haar mooie natuur, maar ook steeds meer om het culinaire aanbod aan horecazaken en unieke bereidingen van chefs. Het is een bestemming die je kunt beleven met je zintuigen, door te proeven, te voelen, te zien, te ruiken van alles dat uit zee en van het land komt. Voor gemeente Sluis reden genoeg om Koop, eet en beleef lokaal de streek als foodregio op de kaart te laten zetten. En het op de kaart zetten van de streek, dat kunnen wij niet alleen. Daar hebben we ook de ondernemers voor nodig want daar is een groot deel van het aanbod te vinden. Want onze inwoners en gasten trekken er juist voor het aanbod in de streek er op uit. En zij zijn op zoek naar meer beleving op de boerderij. Wat denk je van speurtochten op de boerderij, rondleidingen op het erf, slapen bij de boer, zelf plukken, tappen of maken? Ideeën genoeg, maar waar begin je en hoe pak je het aan? De Inspiratiedag gaf meer inzichten en tips.

Inspiratieplein

Het evenement begon met koffie en thee op het Inspiratieplein. Even bijkletsen met bekenden, maar ook een mooi moment voor de aanwezigen om zich te laten inspireren door verschillende stands en partijen die advies konden bieden. De eerste ideeën en toekomstplannen werden al gedeeld en besproken.

Marielle Vesseur

Marielle Vesseur van de Heerenhoeve in Oostburg mocht de middag openen. Ze deelde haar verhaal met ons en vertelde wat er allemaal op het melkveebedrijf gebeurt en hoe de hele familie daar bij betrokken is. De toon voor een dag vol inspiratie en mogelijkheden was gezet!

Mark de Jong

Mark de Jong van ZLTO nam het podium om inzicht te geven in het belang van beleving op de boerderij en hoe dit te vertalen naar winstgevende activiteiten. Mark gaf waardevolle inzichten en praktische tips om de eerste stappen te zetten naar het creëren van een onvergetelijke ervaring voor bezoekers.

bekijk hier de presentatie van Mark

Carlien Willemsen en Nadine De Roo

Na de pauze was het tijd voor de deelsessies, waar Carlien Willemsen van Buitengewoon Actief en Nadine Deroo van Het Waterland hun kennis en ervaring deelden. Carlien inspireerde met creatieve ideeën voor activiteiten op de boerderij, terwijl Nadine ons meenam in het verhaal van Het Waterland, waar passie voor landbouw, gastronomie en gastvrijheid samenkomen.

Nieuw inzichten, connecties en inspiraties

Het evenement eindigde met een laatste bezoek aan het Inspiratieplein, waar deelnemers de kans contact konden leggen met interessante partijen en verdere informatie in te winnen. Het was een dag vol nieuwe inzichten, waardevolle connecties en bovenal, inspiratie om de boerderijbeleving naar een hoger niveau te tillen!

Organisaties inspiratieplein

Op het Inspiratieplein stonden interessante partijen die jou van inspiratie en advies kunnen voorzien, of jou aan de juiste contacpersonen kunnen helpen. Loop je rond met ideeën en toekomstplannen? Dan ben je hier aan het goede adres: korte lijntjes! De volgende organisaties waren aanwezig om jou van de nodige informatie te voorzien 

Ondernemersloket gemeente Sluis

Sandy van Hoorn en Gerben IJsselmuiden (ondernemen@gemeentesluis.nl)

Vragen voor de gemeente, over jouw plannen, vergunningen die je daarvoor nodig hebt, je bouwplannen.

Dockwize

Jordi Dooge (jordi@dockwize.nl)

Als je als ondernemer de volgende stap wilt maken, dan kan Dockwize je daarbij helpen. Dat doen ze met programma’s op maat voor ondernemers, innovatieve challenges en spraakmakende evenementen. Dockwize bestaat inmiddels ruim 12 jaar, is gevestigd in Vlissingen en is grootste ondernemers- en innovatiehub van Zeeland.

Impuls Zeeland

Daphne d’Hont (daphnedhont@impulszeeland.nl)

Wil je weten van welke (regionale) subsidies en financieringsmogelijkheden je gebruik kunt maken of ben je op zoek naar de juiste connecties hiervoor? Dan kun je bij Daphne van Impuls Zeeland terecht.

Impuls Zeeland helpt ondernemers met innoveren, investeren en internationaliseren. Wij helpen ondernemers bij het omzetten van ideeën naar toekomstbestendige innovaties. Dit doen we door middel van het ontwikkelen van programma’s en projecten en het vinden van financiering daarbij. Daarnaast ondersteunen wij Zeeuwse bedrijven met internationale ambities en begeleiden wij bedrijven bij het vestigen en uitbreiden in Zeeland. Met als doel: het verduurzamen en versterken van de Zeeuwse economie.

Hogeschool Zeeland, opleiding Food Business & Innovation

Judith van Popple (judith.van.poppel@hz.nl)

De tweejarige opleiding Food, Business & Innovation leidt op tot een breed inzetbare professional met een verbindende rol binnen de food en/of hospitality sector. Daarnaast heeft de HZ ook een Foodcommunity waar onderzoekers en docenten werken aan het thema food.

Bij Judith kun je terecht met vragen over de opleiding en hij is ook op zoek naar samenwerkingen en projecten, waar studenten aan kunnen bijdragen.

ZLTO

Mark de Jong (mark.de.jong@zlto.nl)

ZLTO is de vereniging van en voor 11.500 boeren en tuinders. Als belangenvereniging is de ZLTO de schakel tussen boeren en tuinders, de overheid, het bedrijfsleven en de maatschappij. We werken hard om perspectief te creëren en te behouden voor agrarisch ondernemers. Ook bundelen we de krachten van onze leden en stimuleren we samenwerking en innovatie in de land- en tuinbouw.

Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen

Ilse de Smit (ilse@gastvrijzeeuwsvlaanderen.nl)

Ilse en haar collega’s laten inwoners en toeristen kennismaken met West-Zeeuws-Vlaanderen; deze streek biedt het beste van twee werelden. Een rijke cultuurhistorie, pittoreske stadjes en dorpen, kilometerslange zandstranden, mooie fietsroutes, ruige natuur, het is er allemaal.

Wil je jouw activiteiten kenbaar maken bij een grote doelgroep, dan ben je bij Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen aan het goede adres!