Imkervereniging Oostburg

door | Gemeente Sluis, streekproducent

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen!

Bijenhouders zijn een zeer belangrijke schakel in het proces van groei en bloei. Voor imkervereniging Oostburg is het voorjaar de spannendste tijd van het jaar. De imker kijkt dan of er voldoende voer aanwezig is en of er nog een koningin aanwezig is. Dat controleren moet eigenlijk het hele jaar want er kan in de tussentijd veel gebeuren. De koningin kan sterven of kan geroofd worden door andere bijen die niet in de kas thuishoren.

De laatste jaren is er veel aandacht voor de bij en er wordt erkend dat we niet zonder deze belangrijke insecten kunnen. Waar vroeger alles gericht was op het zoveel mogelijk kunnen oogsten van honing in een seizoen ligt het accent nu veel meer op het in stand houden van de bij en het bevorderen van de biodiversiteit.

Wist je dat…?

…. West-Zeeuws-Vlaanderen wel 30 imkers telt? Bij de meesten kun je ook lokale honing kopen als er genoeg productie is. Ze leveren belangrijk werk want de bij heeft het moeilijk door alle pesticiden en het verdwijnen van hun natuurlijke habitat. Zoals Einstein al zei: ‘Zonder bijen geen mensheid’.