Landbouwbedrijf Buijze in Oostburg

door | Gemeente Sluis, Oostburg, streekproducent

Kwaliteit

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Eten is zoveel lekkerder en leuker wanneer je weet dat dit op een verantwoorde manier is gemaakt. Zo smaakt een biefstuk veel beter als je weet dat de koe een heerlijk leven heeft gehad met vrijheid en natuurlijk voer. Bij Landbouwbedrijf Buijze in Oostburg willen ze niet anders. Alles ademt hier ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Welke dan ook sterk verweven zit in de bedrijfsvoering.

Bij Landbouwbedrijf Buijze hebben ze voor hun vleesvee Franse ras Parthenaise gekozen. Het vlees van deze koeien staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit en het goede leven dat ze bij deze boer krijgen, doet daar nog een schepje bovenop. Ook hebben ze runderen van het ras Marchigiana en Blonde d’Aquitaine. De koeien van deze boerderij worden op gangbare en biologische wijze gefokt en lopen 8 maanden per jaar buiten. ’s Winters genieten ze van een warme en stro-rijke stal.

Het vlees van Landbouwbedrijf Buijze krijgt steevast het twee sterren ‘Beter leven’-keurmerk van de Dierenbescherming en daar kunnen we in Zeeland volop van meegenieten. In lokale horeca maken ze er graag gebruik van en ook als particulier kun je bij de boerderij terecht. Zo worden er complete Parthenaise vleespakketten aangeboden met onder meer kogel- en haasbiefstuk, entrecote, , gehakt en tartaar.

De liefde voor natuur en dier spat er bij dit jonge, innovatieve bedrijf langs alle kanten vanaf. De ondernemers grijpen iedere kans aan om met milieuvriendelijke oplossingen en lokale samenwerkingen zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Zo passen ze onder meer ook kringlooplandbouw toe op al hun geteelde gewassen en zijn ze pioniers in de strokenteelt.

Leuk weetje

Wanneer je een wandeling door natuurgebied Waterdunen maakt, kun je zilte teelt groenten en gewassen van Landbouwbedrijf Buijze tegenkomen. Dit jaar zijn dat Tarwe, gerst en luzerne.

‘Wij geven als bedrijf het voorbeeld van hoe de landbouw vroeger in elkaar stak en in mijn ogen in de toekomst weer zal zijn: gemengde bedrijven die zelfvoorzienend zijn en waarbij kringlooplandbouw en gesloten cyclussen vanzelfsprekend zijn’.