De molens van West-Zeeuws-Vlaanderen

door | 22 jul 2022 | Cadzand, Gemeente Sluis, IJzendijke, Nieuwvliet, Retranchement, Schoondijke, Sluis, streekproducent

In ons Zeeuwse landschap vind je een hoop herkenbare punten, zoals kerktorens en molen. In Zeeland hebben we bijna 90 molens en de meeste zijn gelukkig in goede staat. De molens moeten regelmatig draaien om dat zo te houden. Dat lukt niet altijd even goed, want er zijn niet veel molenaars tegenwoordig. Gelukkig vinden we in West-Zeeuws-Vlaanderen genoeg molens waar je de wieken vaak ziet ronddraaien. Zaterdag is vaak een vaste molendag en ben je bij de meeste molens van harte welkom. Als de wieken draaien, moet je zeker eens een kijkje nemen!

Wist je dat?

Molens zijn niet los te zien van de geschiedenis van Nederland. Ze maalden meel, hielpen bij de strijd tegen het water en brachten ons land welvaart. Drie jaar geleden werd het molenaarsambacht toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Molen Nooitgedacht, Cadzand (Cadzand-Dorp, 4506 AE Cadzand)

Op de maalzolder van Molen Nooitgedacht kun je volkoren tarwemeel, griesmeel en zemelen kopen. Dit meel is afkomstig van Zeeuws Vlaamse biologische tarwe, gemalen op de windmolen van Cadzand. Bezoek de molen elke woensdag en zondag van 13;00 tot 18:00.

Molen Retranchement (Molenstraat 1, 4525 AE Retranchement)

De Retranchementse molen is een koren- en pelmolen aan de Molenstraat in Retranchement. Al vanaf 1643 staat op deze plaats een molen. De huidige molen werd in 1818 herbouwd nadat hij was omgewaaid.

Molen Zuidzande (Sluissedijk 7, 4505 PA Zuidzande)

De Molen Zuidzande is een ronde stenen beltmolen gebouwd in 1874. De laatste restauratie was in 1981. Op de kap staat een sierlijk wit windvaantje in de vorm van een haan. De molen in Zuidzande is slechts één van de drie molens in Nederland met een houten hoepelvang. De andere zijn de molen in Retranchement en in de Stadsmolen in Hulst.

Molen de Witte Juffer (Biestraat 4515CD IJzendijke)

De Witte Juffer is een korenmolen uit 1841. Het is een ronde stenen stellingmolen met een vlucht van 23,90 meter. Deze molen is de enige bovenkruier in Nederland met een Vlaamse kap. De molen is elke zaterdag te bezoeken tussen 13:00 uur en 17:00 uur.

Molen van Nieuwvliet (Molenweg 3, 4504 AP Nieuwvliet)

De molen van Nieuwvliet is een naamloze stenen grondzeiler die gebouwd is in 1850 door Charel Cappon. Sinds 1998 is de molen eigendom van de Stichting Molen Nieuwvliet.

Molen De Hulster, (Lange Heerenstraat 71, 4507 KR Schoondijke)

Hulsters Molen is een korenmolen uit 1884. Deze Stenen Beltmolen is in de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven. Hierover was met de Canadezen een afspraak gemaakt. Wanneer de wieken in de plusstand stonden, betekende dat in geheimtaal dat het verzet er onderdak vond. Tegenwoordig vind je er alleen nog de molenaar. Hij maalt meel op bestelling en de molen is iedere zaterdag te bezoeken tussen 11:00 uur en 17:00 uur.