Tik het biologische eitje van Tok Tok de Dobbelaere

door | 20 okt 2023 | Gemeente Sluis, IJzendijke, streekproducent

Ze worden een koppel genoemd, de 21.000 leghennen die elke dag een vers ei leggen bij Carlos de Dobbelaere in de IJzendijkse polder. Hier mogen ze als het even kan buiten rondscharrelen onder de fruitbomen, en binnen hebben ze de ruimte. Een kip van Tok Tok de Dobbelaere is een Blije Kip!

Een Blije Kip-ei moet voldoen aan de hoogste eisen in de eierindustrie. Dat houdt in dat de leghennen van Carlos elk de beschikking hebben over minimaal 4 m², dagelijks naar buiten mogen (met uitzondering van de door de overheid opgelegde ophokplicht) en daar natuurlijke beschutting hebben tegen zon en regen. Ze krijgen eiwitrijk, plantaardig GMO-vrij voer en zijn bekroond met maar liefst 3 Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming.

De eieren van Tok Tok de Dobbelaere zijn biologische IKB-Eieren, waardoor ze voldoen aan de inkoopwaarde van de Nederlandse retail en aan wettelijke Nederlandse en Europese verplichtingen inzake hygiëne, voedselveiligheid, dierenwelzijn en handelsnormen. Op de eierdoosjes prijkt ook nog het NL-Bio-0-nummer, het Europese biologisch keurmerk. Het zit dus wel snor met die eieren van Carlos. Wat vindt hij er zelf van? “Ik vind biologisch telen echt leuk. De dooiers van onze eitjes zijn geler, niet zo oranje. Dat komt omdat er geen kleurstof in het voer zit. Je weet ook zeker dat er geen antibiotica in zit. Niets chemisch. Het is leuk om met de dieren bezig te zijn. Voor mij is dierenwelzijn het belangrijkst.” Welke eieren zijn het lekkerst? “Niks gaat boven een vers eitje.”

Op de leghennenboerderij

Carlos startte zijn biologische leghennenbedrijf in 2004, naast zijn akkerbouwbedrijf. “Ik wilde meer continuïteit. Het is wel de moeilijkste tak van sport. In de winter zijn de kippen moeilijk naar buiten te krijgen, en in de zomer moeilijk naar binnen. De ventilatie moet steeds aangepast worden. Elke maand komt de dierenarts om de kippen te controleren op ziektes. Het is wisselend en spannend.” Een koppel komt in haar geheel met 16 maanden naar de boerderij en blijft 63 weken op het bedrijf om eieren te leggen. De luid kakelende jongedames worden de eerste week ‘getraind’. “De eerste avonden zetten we ze allemaal op stok. Dat moeten ze leren.”

Ook lokaal!

De eieren van Tok Tok de Dobbelaere worden als Blije Kip-eieren door heel het land verkocht, maar de Zeeuws-Vlamingen hebben geluk. Wij kunnen Carlos’ eieren gewoon lokaal kopen, kakelvers. Daarvoor kun je terecht bij een aantal campings in de regio. En bij Sorteerbedrijf D’Hont in Groede. Gelegen aan de route naar het strand weten ook toeristen hun weg daar goed naar te vinden. Ook worden Tok Tok eieren door verschillende Zeeuws-Vlaamse restaurants gebruikt, zoals de Gentsche Poort in Biervliet. Waarom verkoopt Carlos zijn eieren ook lokaal? “Streekproducten zijn belangrijk. Als streekproducenten moeten we meer gaan samenwerken. Zo kun je ervoor zorgen dat je samen het hele jaar rond je product kunt leveren.”

Tok Tok de Dobbelaere

Isabellaweg 13 IJzendijke

Facebook.com/toktokdedobbelaere