Van Hoeve Sierteelt in Groede

door | 24 jan 2024 | Gemeente Sluis, Groede, streekproducent

Bloemen op je bord

Krijg je wel eens bloemen bij je hoofdgerecht of toetje in een restaurant? Dat is niet alleen een prachtige, kleurige versiering, je kunt deze kleurige decoratie nog eten ook. Veel Michelins-koks gebruiken ze al langer bij hun culinaire creaties, maar tegenwoordig zie je de eetbare bloemen steeds vaker bij door allerlei restaurants geserveerde gerechten. Eetbare bloemen versieren je bord met sprankelende kleuren en geven het gerecht een verrassende look. Eetbare bloemen zijn echte eyecatchers op taarten en gebakjes en maken van je salade een zomers spektakel. Ja, eetbare bloemen zijn smaakmakers, niet alleen voor het oog maar ook voor de smaakpapillen.

In onze regio worden die mooie, smakelijke bloemen die je kunt eten geteeld bij Van Hoeve Sierteelt in de polder van Groede. In eerste instantie voor de horeca, maar ook voor de particulier. Loop je bij Conrad van Hoeve door de kas, dan kun je niet anders dan blij worden. Zelfs in de winter lachen de bloemen je tegenmoet. Al zijn het er dan heel wat minder dan ’s zomers, want dan staat het binnen en buiten helemaal vol met door Conrad opgekweekte sierplanten, struiken, fruitboompjes, en… eetbare bloemen. Conrad teelt niet alleen zijn eetbare bloemen, maar al zijn planten heel bewust. “Ik probeer te minimaliseren met chemische middelen. Voor eetbare bloemen helemaal. Die kweek ik zoveel mogelijk biologisch. Zit er een keer luis in, dan gebruik ik brandnetelgier. Dat werkt ook.”

Bloemenweelde

Conrad is opgegroeid op het akkerbouwbedrijf van zijn vader, dat langzaam naar plantenhandel is gegroeid. Behalve het opkweken en verkopen van alles wat groeit in de tuin, is hij ook hovenier. Een ding is wel duidelijk: hij houdt van zijn werk in het groen. “Het is heel divers. Je ziet het van klein tot groot doorgroeien. En het contact met de klant is heel plezierig.” Dat persoonlijk contact is belangrijk voor Conrad. “Hele ladingen bolchrysanten naar de groothandel versturen is een stuk minder leuk dan lokaal verkopen.” Hij is trots op de grote verscheidenheid die hij aanbiedt. Waar vind je nu 35 kleuren geraniums, en 50 kleuren petunia’s, van klein tot middel tot groot? Ander plantgoed is er ook in overvloed, van afrikaantjes tot fuchsia en salvia. Omdat hij de stekjes niet van de groothandel afneemt maar van een lokale kweker, is de keuze in verscheidenheid van de aangeboden eenjarige zomerbloeiers groter. Zijn eigen kweek is ’s zomers trouwens ook in uitbundige overvloed te zien in Groede, IJzendijke, Cadzand, Zaamslag en Terneuzen. Dan verfraaien zijn bloemen overal het straatbeeld.

Eerste aardappels en tomaten

De achtergrond van akkerbouw komt af en toe nog om de hoek kijken. Begin mei al kun je bij Van Hoeve Sierteelt terecht voor heerlijke aardbeien en nagenoeg de eerste biologische pootaardappelen uit de regio van het ras triplo. Dit is een robuust aardappelras dat resistent is tegen veel ziekten. De aardappels zijn tussen vastkokend en kruimig in. Begin juni volgen de eerste biologische tomaten van het seizoen. Koop tot september, oktober aardbeien, aardappels en tomaten bij Van Hoeve. Neem dan gelijk een paar eetbare bloemen mee en maak bijzondere creaties op je bord!

Van Hoeve Sierteelt

www.vanhoevesierteelt.nl
Scherpbierseweg 3
4503 GR Groede

+31(0)6 46013608
+31(0)117 371344

info@vanhoevesierteelt.nl