Vishandel Ghijsels in Breskens

door | Breskens, Gemeente Sluis, streekproducent

Voor marktkramers zijn het lange dagen, waarbij ze ‘s ochtends vroeg beginnen en pas ‘s avonds laat klaar zijn. Maar ondanks de uitdagende werktijden, vervullen ze hun werk met veel passie en plezier. Jacky Ghijsels kan het gevoel moeilijk uitleggen, maar hij is opgegroeid met het vak en zou niets anders willen doen.

In 1960 begonnen Jan en Jaap Ghijsels, de grootvader en vader van Jacky, met Vishandel Ghijsels. Jacky vond het als kind al leuk en zodra hij de hotelschool had afgerond, wilde hij dolgraag in het familiebedrijf stappen. Dat gebeurde in 1984, toen hij 18 jaar oud was. Het was niet zozeer de vis zelf waar Jacky door aangetrokken werd, maar vooral zijn grote interesse in voeding. Als zijn familie in de vleessector had gezeten, zou dat ook goed zijn geweest.

Tegenwoordig komt Jacky’s liefde voor koken goed van pas. Steeds meer mensen zijn op zoek naar kant-en-klare vismaaltijden, zoals roerbak- en ovenschotels. Dit soort gerechten vormen inmiddels ongeveer de helft van de producten van Vishandel Ghijsels. Vooral Nederlandse klanten vragen hierom. De Belgen daarentegen geven er de voorkeur aan om alles zelf te bereiden en zijn nog iets meer bourgondisch ingesteld.

Naast het werken op de markt geniet Jacky enorm van de sfeer. Ze hebben veel trouwe klanten, maar er komen ook altijd nieuwe gezichten bij. De verschillende marktlocaties, zoals Hulst, Oostburg, Knokke, Breskens en Evergem, maken het extra bijzonder. Jacky vergelijkt het zelfs met een kermis, hoewel ze geen plezier verkopen, maar wel heerlijk eten.

Ook Jacky’s zonen Ricky en Robin staan beiden met een brede glimlach in de viskraam. Ze zullen op termijn het bedrijf overnemen, wat Jacky enorm blij maakt. Hij merkt namelijk dat veel vakmensen, zoals slagers en bakkers, hun deuren moeten sluiten omdat er geen opvolging is. Het lijkt erop dat er tegenwoordig minder ondernemende mensen geboren worden voor ambachtelijke beroepen, en dat vindt hij jammer. Jacky’s passie blijft onverminderd groot. Hij werkt nog steeds met plezier, samen met zijn vrouw die ook regelmatig op de markt staat en dagelijks verantwoordelijk is voor de volledige schoonmaak. Het is belangrijk om ook haar inzet te vermelden.

Het assortiment van Vishandel Ghijsels is werkelijk indrukwekkend. Of je nu op zoek bent naar verse vis, schaal- en schelpdieren, gerookte vis, of heerlijke visproducten om direct van te genieten, je vindt het bij deze vishandel. De toonbank is gevuld met een overvloed aan dagverse vissoorten, waaronder kabeljauw, zalm, tong, schol en nog veel meer. Bovendien bieden ze een selectie van huisgemaakte salades, sauzen en marinades die perfect samengaan met hun visproducten.

Kortom, Vishandel Ghijsels in Breskens is een waar paradijs voor visliefhebbers. Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar de beste visproducten, breng dan zeker een bezoek aan Vishandel Ghijsels en geniet van de smaak van de zee!