Het beste uit de zee en van het land bij Zilt & Zout 

door | 10 mei 2024 | smaaklokaal

Vis, schaal- en schelpdieren uit onze eigen Noordzee en Oosterschelde, op verfijnde wijze bereid in eigen keuken. Met trots presenteren Dimitri Valckx en Annika Hollebek deze en andere lokale producten op de menukaart van hun restaurant in Retranchement. Hij chef-kok, zij gastvrouw, zijn beiden opgeleid in de horeca en van jongs af aan daarin werkzaam. Van 2004 tot 2019 waren zij eigenaar van hun eerste eigen zaak aan de kust tussen Groede en Nieuwvliet, Restaurant De Deining. Toen zagen zij een nieuwe, unieke kans. Ze startten een nieuw restaurant op, gelegen tussen Cadzand en Knokke. Op deze prachtplek vlak aan natuurgebied Het Zwin, waar voorheen De Witte Koksmuts was gevestigd, biedt Zilt & Zout sinds 2019 een ware culinaire beleving aan toerist en grensbewoner.

Vis en andere vangsten uit de zee vormen de hoofdmoot, maar ook de liefhebber van een goed stuk vlees komt er graag. “Onze focus ligt op deze locatie op Noordzeevis en schaal- en schelpdieren. Zeetong, rog en fruits de mer zijn dan ook vaste waardes op onze menukaart. Afgewisseld met andere seizoensgebonden vis- en vleesgerechten. Onze “signature dish” is toch wel de Pasta Zilt & Zout. Een bereiding van fijne spaghetti, kreeft, schaal/schelpdieren, knoflook, room en witte wijn.” Zo, dat klinkt smaakvol en exclusief. En dat is ook precies wat je bij Zilt & Zout zult ervaren. Wat je hier op je bord voorgeschoteld krijgt is zoveel mogelijk vers en met verve bereid, met oog voor een goede prijs-/kwaliteitsverhouding.  

Lokaal culinair 

Dimitri en Annika werken heel bewust met lokale leveranciers om de beste ingrediënten in hun gerechten te kunnen verwerken en producten aan te kunnen bieden die voldoen aan de kwaliteitsnorm. “Lokaal en regionaal hoeft geen must te zijn, maar heeft waar mogelijk op meerdere vlakken een meerwaarde. Gasten waarderen het en de keten wordt korter. Een goed product op tafel zetten kan enkel door een goed contact met onze lokale leveranciers, om telkens weer de juiste afwegingen te kunnen maken. Seizoen speelt daarin zeker ook een rol. Daarnaast vinden we service minstens zo belangrijk. Gedreven medewerkers zijn daarom een belangrijke factor en ook daar ligt een missie om de juiste werkomstandigheden te creëren.” Ja, het totaalplaatje zorgt voor de beleving.

Bij Zilt & Zout zit het daarmee wel goed door de combinatie van goed eten en drinken, mooie (streek)producten en gemoedelijke gastvrijheid in een wonderschone omgeving. “Ons publiek varieert in alle leeftijden. Het is een genot om te zien als een kleinzoon met opa en oma langskomt speciaal om fruits de mer te eten. Bij ons moet je zeker ook eens neerstrijken op het terras op een zwoele zomeravond. Mooie fles wijn, lekker eten, goed gezelschap. We horen vaak van gasten dat ze zich dan helemaal op vakantie wanen en vaak een buitenlandgevoel krijgen.” 

Zilt & Zout

Kanaalweg 8
4525 NA, Retranchement

0031 (0) 117 376500
reserveren@ziltenzoutcadzand.nl