Bietencampagne Zeeuws-Vlaanderen, daar gaan we weer!

Je staat er niet direct bij stil, maar aan de suikerbiet hebben we een paar lekkernijen te danken.

88

De suikerbietenoogst is weer in volle gang. In sneltreinvaart en met de nodige souplesse laadt Hans Casteleijn met zijn kraan de suikerbieten in de vrachtwagens. Vier maanden lang, 24 uur per dag, gaat de bietencampagne door om alle suikerbieten op tijd naar de suikerfabriek in Dinteloord te brengen.  

Van zaadje tot suikerbiet

In het voorjaar beginnen de voorbereidingen. Het zaaien van de suikerbieten wordt meestal eind maart of begin april gedaan. Per hectare gaan er zo’n 100.000 zaadjes in de grond. Een maand na het zaaien zijn de eerste blaadjes al zichtbaar en in de zomer is het gewas al tot de herkenbare bos bladeren uitgegroeid. 

Bij Brasser & v.d. Sluis, de werkgever van Hans, weten ze er alles van. Het loonbedrijf van Corné en Marla den Hamer voert alle werkzaamheden uit: zaaien, gewasbescherming, oogsten en opladen van de suikerbieten. “Dat doen we voor veel agrariërs in West Zeeuws-Vlaanderen, naast onze andere werkzaamheden voor andere gewassen het hele jaar door. Het is nu een drukke periode waarbij onze 16 medewerkers de hele dag en soms ‘s nachts bezig zijn.” 

Oogsten

- advertentie -

De suikerbietenoogst start meestal half september. Het afleveren van de bieten aan de suikerfabriek gebeurt in meerdere leveringen tijdens de bietencampagne. De bietencampagne begint ook half september en eindigt rond de jaarwisseling,” legt Marla uitIn augustus komt de SuikerUnie met een definitieve planning wanneer de suikerbieten opgehaald worden. Boeren kunnen in juni hun leveringsvoorkeur doorgeven. Een vroege of late levering kan een premie opleveren. “Het belangrijkste is wel dat er tussen het rooien en het transport zo min mogelijk tijd zit, omdat de kwaliteit van de suikerbiet achteruitgaat zodra die aan de hoop gelegd wordt.” 

Zoetigheid

Van de suiker van de suikerbieten wordt bijvoorbeeld kristalsuiker en poedersuiker gemaakt. Maar ook op de pannenkoeken smaakt het lekker, als schenkstroop. In de suikerfabriek wordt eerst het suikergehalte van de bieten gemeten. Zo weet de boer wat zijn oogst oplevert. Helaas is de prijs dit jaar niet gunstig. De suikerprijzen staan wereldwijd onder druk omdat de wereld veel te veel suiker produceert. 

Na de suikermeting begint het proces van wassen, snijden en koken, waarna er suiker van wordt gemaakt. En dit proces gaat continu door, 24 uur per dag. 

Gelukkig Nieuwjaar!

Het is nog een komen en gaan van vrachtwagens in de regio en dat duurt tot het einde van het jaar. Je staat er niet direct bij stil, maar aan de suikerbiet hebben we een paar lekkernijen te danken. Denk er nog maar eens als je ze eet: de oliebollen met poedersuiker zullen tijdens de jaarwisseling goed smaken!

-advertentie-

Ook met je advertentie hier staan?

Dit vind je vast ook leuk: