Het is weer tijd voor de suikerbietenoogst. Zo’n vier maanden lang, 24 uur per dag, gaat de bietencampagne door om alle suikerbieten op tijd naar de suikerfabriek in Dinteloord te brengen.  

Van zaadje tot suikerbiet

In het voorjaar beginnen de voorbereidingen. Het zaaien van de suikerbieten wordt meestal eind maart of begin april gedaan. Per hectare gaan er zo’n 100.000 zaadjes in de grond. Een maand na het zaaien zijn de eerste blaadjes al zichtbaar en in de zomer is het gewas al tot de herkenbare bos bladeren uitgegroeid. 

Oogsten

De suikerbietenoogst start meestal half september. Het afleveren van de bieten aan de suikerfabriek gebeurt in meerdere leveringen tijdens de bietencampagne. De bietencampagne begint ook half september en eindigt rond de jaarwisseling. In augustus komt de SuikerUnie met een definitieve planning wanneer de suikerbieten opgehaald worden. Boeren kunnen in juni hun leveringsvoorkeur doorgeven. Een vroege of late levering kan een premie opleveren. Het belangrijkste is wel dat er tussen het rooien en het transport zo min mogelijk tijd zit, omdat de kwaliteit van de suikerbiet achteruitgaat zodra die aan de hoop gelegd wordt.

Pas op slik op de weg

Rijd je op een mooie najaarsdag door onze prachtige provincie? Dan kom je ongetwijfeld overal landbouwers tegen die druk in de weer zijn om hun producten van het land te halen. Ook bij regen, gaat hun werk gewoon door. De modder blijft dan vaak aan hun wielen kleven. En daarna komt het op de weg. Slik op de weg kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is dan fijn dat iedereen zich een beetje aanpast. De landbouwer moet zijn slik opruimen en de weggebruiker moet zijn snelheid verlagen. Zo zorgen we samen voor meer verkeersveiligheid op de wegen.

Zoetigheid

Van de suiker van de suikerbieten wordt bijvoorbeeld kristalsuiker en poedersuiker gemaakt. Maar ook op de pannenkoeken smaakt het lekker, als schenkstroop. In de suikerfabriek wordt eerst het suikergehalte van de bieten gemeten. Zo weet de boer wat zijn oogst oplevert. Na de suikermeting begint het proces van wassen, snijden en koken, waarna er suiker van wordt gemaakt. En dit proces gaat continu door, 24 uur per dag. 

Gelukkig Nieuwjaar!

Het is nog een komen en gaan van vrachtwagens in de regio en dat duurt tot het einde van het jaar. Je staat er niet direct bij stil, maar aan de suikerbiet hebben we een paar lekkernijen te danken. We hebben zelfs een verrassend recept met suikerbiet voor je! En denk er nog maar eens als je ze eet: de pannenkoeken met poedersuiker of schenkstroop of de oliebollen tijdens Oud & Nieuw zullen extra goed smaken!

Slik op de weg: Waterschap Scheldestromen en ROVZ