Het plattelandstoerisme is de afgelopen jaren enorm gegroeid en geprofessionaliseerd. Verkoop vanaf de boerderij is niet meer weg te denken. Ook in onze regio zien we mooie land- en boerderijwinkels met streekproducten. Landwinkel Risseeuw van ’t Westeinde aan de Lange Heerenstraat tussen Schoondijke en Oostburg is een prachtig voorbeeld. 

Vers van eigen land

De producten van Jan Risseeuw en Miranda van ‘t Westeinde komen uit eigen boomgaard en van hun eigen land. Vers van het land, zo de winkel in. Naast hun eigen producten, vind je in de winkel ook een ruim assortiment streekproducten, cadeaumanden en landwinkelproducten. “Aardappelen en uien zijn een paar uur na het rooien al bij ons in de winkel. Eieren komen van de scharrelkippen die achter de boerderij lopen. Kaas komt van de kaasboerderij die aangesloten is bij de coöperatie van landwinkels en van Kaasboerderij De Vos uit Biervliet,” aldus Miranda. 

Keten van landwinkels

Miranda kwam in 2000 op het idee om met de verkoop van producten te beginnen naast het boerenbedrijf. Het begon met een kruiwagen waar de zakken aardappels in lagen. Veel mensen zullen waarschijnlijk nog het marktkraampje herinneren dat jarenlang langs de weg stond. “Toen het erf werd verbouwd, konden we een echte boerderijwinkel realiseren. We zijn nu ook aangesloten bij de keten van landwinkels, een landelijke coöperatie van samenwerkende groente- en fruittelers en landbouwers.”

Zakendoen en gezelligheid

De landwinkel vormt een leuke aanvulling op de inkomsten van de boerderij en het is meteen een sociaal gebeuren. Miranda houdt van de gezelligheid op het erf. Een praatje met de klanten, de kinderen die ondertussen op de skelter springen of de geitjes en konijnen bekijken. De klanten zijn niet alleen inwoners van de streek, maar ook een hoop Belgen en toeristen komen speciaal naar Schoondijke gereden. “Mensen willen graag weer natuurlijker eten, dat merken we goed. We hebben ze mooie producten te bieden,” besluit Miranda.