Restaurant Spuiplein 41

door | 9 mei 2024 | smaaklokaal

Ongedwongen, toegankelijk, sfeervol en gericht op de streek. Dat is Restaurant Spuiplein 41 in Breskens aan, je raadt het al, Spuiplein 41 in Breskens. Toeristen en dagjesmensen weten dit leuke plekje middenin het bruisende hart van de voormalige vissersplaats Breskens te waarderen. Ook mensen uit eigen streek komen er graag. En dat is nu precies wat eigenaresse Marijn de Dobbelaere blij maakt. “Ik vind het leuk om met lokale bedrijven maar ook met eigen bewoners te werken.” Het is niet zo gek dat er positief over Spuiplein 41 gesproken wordt. De menukaart wisselt maandelijks met behoud van de ‘klassiekers’. Dat betekent voor ieder wat wils. Ook voor gasten met dieetwensen, want omdat er met verse producten wordt gewerkt en alles zelf gemaakt wordt zijn veel gerechten makkelijk aan te passen. Lekker gluten- en lactosevrij, vegetarisch en vegan eten kan dus gewoon op Spuiplein 41. En je zit er nog eens leuk ook. “Het is een erg mooie zaak, zowel intern als van buiten.” 

Eigen smaken 

Zelf alles bereiden hoort bij de keukenfilosofie. “We maken eigenlijk alles zelf, van koekjes bij de koffie tot sauzen tot het ijs toe. Dat is belangrijk, eigen smaken ontwikkelen. En dan net dat ene bekende product net even anders neerzetten. Doordat de kaart vaak wisselt blijft het voor ons ook een uitdaging om wat nieuws te verzinnen. Met de visie ‘less is more’ maken wij onze gerechten op. Het feit dat wij alles zelf maken vind ik iets om trots op te zijn. Iedereen kan terecht bij ons.” Voor de gerechten gebruikt het restaurant lokale producten. “Ons vlees komt van Vleesveebedrijf Van Wijck. De koeien hebben genoeg ruimte. Dit proef je in het vlees. Vis komt van de plaatselijke visleverancier Elro. De zalm roken wij zelf. We hebben Zeeuws Wit bier en sap van De Appelaere. En zeg nou zelf, hoe leuk is het om een kroket uit de streek te serveren. Die komen van De Ambachterie.” De smaak van Zeeuws-Vlaanderen is voor Marijn erg belangrijk. “Wij hebben heel veel mooie en verse producten in de streek. Dit wordt wel eens vergeten. Dat is erg jammer.” 

Herkenbaar, net even anders 

Marijn nam op 1 april 2024 het restaurant over van Pieter en Sanne van de Velde, die het in 2010 oprichtten. “Hun doel was om eten net even wat anders neer te zetten dan andere restaurants. Als je het mij vraagt is dat gelukt”, aldus Marijn. Ze werkt er al een tijdje. In 2016 kwam ze er binnen als keukenhulp. “Naast mijn opleiding op Ter Groene Poorte in Brugge was dit een leuke plek waar ik ontzettend veel geleerd heb. Ik heb veel groeimogelijkheden gehad. En er valt nog veel te leren. Op culinair gebied ben je nooit uitgeleerd.” Dat belooft nóg meer creatief lekkers in het verschiet. Ga ondertussen vooral eens langs voor het tapasmenu. “Acht verschillende gerechten, dus nog meer smaken. Natuurlijk is de rest van de menukaart ook het proberen waard!” 

Restaurant Spuiplein 41 

Spuiplein 41, Breskens 

www.spuiplein41.nl 

Tel. 0117-383712