Strandhuys Jaxx: lekker stoer en eigenwijs 

door | 21 apr 2024 | smaaklokaal

In de luwte van de westenwind, aan de voet van de zeedijk gelegen, is Strandhuys Jaxx een heerlijke plek om een moment te genieten. ’s Zomers op het terras met een instagrammable cocktail met Zeeuwse gin of Groes biertje terwijl je kinderen lekker op het speelstrandje ravotten, ’s winters knus en warm binnen. Vooral jonge gezinnen, families en zogenoemde ‘young influencers’ voelen zich er helemaal thuis.  

Sinds 2023 zijn Yentl en Thijs trotse eigenaren van Strandhuys Jaxx, voorheen De Vrijbuyter. De naam van hun zoontje Jaxx vormde inspiratie voor de naam van hun paviljoen, “omdat we dit simpelweg een stoere naam vinden. Jaxx staat voor stoer en eigenwijs. Op onze kaart vind je wereldgerechten met het liefst zoveel mogelijk lokale invloeden en ingrediënten met een Jaxx’ jasje. Verse kwaliteitsproducten staan uiteraard centraal.” Thijs, oorspronkelijk uit Hoek, en Yentl uit Philippine zijn al jong gaan ondernemen. Sinds 2013 zijn ze eigenaar van Eetcafé-Hotel De Molenhoek in Hoek. Beiden hebben de horeca al jong leren kennen: Thijs’ moeder komt uit een horecafamilie en Yentl deed haar ervaring op in de Philippiense mosselrestaurants. Terwijl chef Thijs opgroeide kreeg hij groente gekweekt in eigen moestuin op zijn bord. Dat zie je terug in de keuken. Seizoensgroenten, sauzen en soepen worden hier zelf bereid. “Zo proberen we steeds meer in te spelen in op de groeiende vraag naar plantbased en duurzame gerechten. Hierbij zijn we natuurlijk afhankelijk van voldoende personeel.” 

Tip van Yentl: “Laat je tafel voorzetten met gerechtjes van onze ‘to share’-kaart en je adviseren welk wijntje/cocktail/biertje erbij te kiezen. 

Het is een bewuste keuze veelal lokale producten te gebruiken. “Je proeft de zilte lucht, de rust en de liefde voor het vak van de Zeeuws-Vlaamse producenten terug in de ingrediënten van je gerecht. In Hoek werken we al jarenlang met lokaal rundvlees. De laatste jaren zijn we steeds meer op zoek in de omgeving naar lokale topproducten zoals lokaal (gerookte) Noordzeevis. Deze vind je terug op bijvoorbeeld ons Bressiaans visbordje met warm gerookte zalm, kreukels en mosselen. Onze kibbeling en fish and chips komt van Versprille Croquettes. Onze pannenkoeken worden gemaakt van bloem uit Nieuwvliet en ook op onze drankenkaart vind je Zeeuwse gin, bier uit Groede, Zeeuwse sappen en likeur uit de duinen. Onze frietjes worden in de regio geteeld en gesneden. In een wereld waar we ons steeds bewuster moeten zijn van duurzaam ondernemen proberen wij daar ons steentje in bij te dragen en een voorbeeld te zijn.” 

Het recept van Thijs: Mosselen in het zuur Jaxx style. Kook de mosselen met Dutch Bargain Seawise, zeekraal, tomaat, ui, prei, peterselie, boter, peper en zout. Giet af, bewaar het kookvocht en de groenten. Haal de mosselen uit de schelp. Maak een zoetzuur van 3 gelijke delen azijn, water en suiker. Als het warm is voeg je daar het kookvocht van de mosselen toe. Voeg wat laurier en jeneverbessen toe. Giet het over de mosselen en sluit je (weck)potje af en zet op zijn kop. 

Strandhuys Jaxx

Zeeweg 4

4503 PC Groede

+31627440195

Strandhuysjaxx@outlook.com