‘t Kaasboerinnetje uit IJzendijke

door | Gemeente Sluis, IJzendijke, streekproducent

Nederland staat wereldwijd bekend om de kaas. Daar groeit hier iedereen wel mee op. Maar wat maakt kaas nu écht lekker? Dat weet ’t Kaasboerinnetje. Je komt haar tegen op vier weekmarkten in de streek: op woensdag in Terneuzen, donderdag in Breskens, vrijdag in Sluis en zaterdag in IJzendijke. “Echt goede kaas is ouderwets gerijpt”, legt ze uit. „En de kaas die hier in Breskens is gerijpt aan de Zeeuwse zeelucht, die haal je overal tussenuit.”

Mensen komen ervoor terug, voor de ‘Natuurlijk Zeeuws gerijpt uût Bresjes’. Locals, maar ook toeristen. “We hebben vaste klanten uit heel Nederland, uit België en Duitsland. Ze vragen wel eens of we online verkopen, maar nee. Wil je deze kaas, dan moet je hier weer op vakantie”, lacht Annelies Scheele, de kaasverkoopster zelf. Lachen doet ze nogal eens terwijl ze een babbeltje maakt met haar klanten, want “op de markt moet je gezellig zijn. Anders komt er niemand”. Als dat lukt in de drukte, want die aan de Zeeuwse zeelucht gerijpte kaas is in trek. En hoewel het Noord-Hollandse kaas is van melk van Noord-Hollandse koeien, deze kaas is wel een streekproduct te noemen. “De grondsoort hier is minder geschikt voor kaas”, weet Annelies. “Net als bintjes van zandgrond minder lekker zijn, zo is kaas van melk van hier minder lekker dan die uit Noord-Holland.” Daarom wordt jonge kaas van vier weken oud naar hier gehaald en traditioneel gerijpt bij Anne Jan Oskam in Breskens. Niet in een koelpakhuis met constante klimaatbeheersing, maar in een ruimte waar de temperatuur en luchtvochtigheid fluctueert met de omgeving. Net als bij de boer vroeger. Kaas is poreus en neemt de lucht uit de omgeving op. Onze Zeeuws gerijpte kaas is duidelijk te onderscheiden van de kaas gerijpt in andere provincies, en helemaal van kaas die door middel van een chemisch proces gerijpt is. Smaakvoller, en gezonder.

“Kan het uit de buurt, dan uit de buurt”

Annelies staat samen met haar echtgenoot Jean in ‘het kraam’, zoals de West-Zeeuws-Vlaming zegt. Voorheen hadden zij een van de toen weinige biologische boerderijen. Hun visie is dezelfde gebleven: Annelies en Jean gaan in eerste instantie voor gezond, ecologisch verantwoord en duurzaam. Dat geldt niet alleen voor hun kaas, maar ook voor de andere zuivel in hun kraam van De Heerenhoeve uit Oostburg en de biologische eieren van Tok Tok De Dobbelaere uit IJzendijke. “Kan het uit de buurt, dan uit de buurt”, vindt Annelies. Voor de Franse kazen en de vers gebrande noten in hun assortiment wordt dat wat lastiger. Maar ook hier kijken ze naar de herkomst. “We hebben allerlei soorten Hollandse en buitenlandse kaas. Het liefst rechtstreeks van de boerderij, zoals onze biologische kaas van Remeker uit Lunteren. Deze kaas gaat niet naar de groothandel en de supermarkten. Daar word ik blij van, niet te veel schakels ertussen, minder vervoer, en meestal een betere kwaliteit. Op de markt ben je ook nog eens goedkoper uit dan in de supermarkt.” Wanneer zien Jean en Annelies jou aan hun marktkraam?

Kaasboerinnetje

Klakbaan 3

4515 NE IJzendijke

https://www.tkaasboerinnetje.nl/

0117 401 877