Unieke streekkaas en de lekkerste delicatessen bij ’t Vosje 

door | 10 mei 2024 | smaaklokaal

Wat is er nu Hollandser dan molens, klompen, tulpen en kaas? In Zeeuws-Vlaanderen vind je alle vier. Molens die nog steeds graan uit de streek malen, een echte ambachtelijke klompenmaker, bollenvelden en een kaasboerderij. De melk van koeien smaakt in elke regio anders. De kaas die ervan gemaakt wordt, dus ook. Dat komt door de grond waarop het gras groeit dat de koeien eten. Eet je de jonge kaas, jong belegen, belegen of oude kaas en kruidenkazen van Kaasboerderij De Vos, dan proef je Zeeuws-Vlaanderen. Heb jij de verschillende soorten Zeeuws-Vlaamse boerenkaas al geprobeerd? Je vindt ze in Breskens, bij kaas-, wijn en delicatessenwinkel ’t Vosje aan het Spuiplein nummer 9.  

Maartje de Vos trok na vijftien jaar werken in het onderwijs de stoute schoenen aan en startte in 2016 haar kaas- en delicatessenwinkel ’t Vosje. Ondertussen is Maartje gediplomeerd Kaasmeester. Naast de boerenkaas die haar familie al generaties lang maakt, bestaat het assortiment ook uit buitenlandse kazen en allerlei lekkernijen zoals noten, olijven, sweetpeppers, worstjes, chocolade, mosterd en verschillende streekproducten. Er is koffie en thee van Hofleverancier Pelikaan. Een leuke toevoeging zijn de accessoires zoals serviesgoed. Bij kaas, een kaasfondue en delicatessen hoort natuurlijk een bijpassend glas wijn of een lekker (streek)biertje. De wijnen zijn in overleg met ware wijnkenners uitgekozen en je krijgt in de winkel desgewenst advies over welke wijn bij welke kaas combineert. Of wat denk je van een heerlijke port bij je stukje kaas?  

Speciaal. Uit eigen streek. 

Maartje wordt in de winkel bijgestaan door haar zus Eliza, ervaren gastvrouw. Behalve hun eigen streekkazen zijn er heel wat andere streekproducten verkrijgbaar bij ’t Vosje. Hier werkt Maartje graag mee. “Op één staat natuurlijk onze eigen kaas. We zijn de enige kaasboerderij in Zeeuws-Vlaanderen die nog koemelkkaas maakt, dus dat is een uniek product. Verder vind ik de biologische Searoop uit Groede een heel erg leuk en lekker product. Naast dat het zorgt voor verbinding om alles van zo dichtbij mogelijk te halen is lokaal op het gebied van duurzaamheid zóveel beter. Waarom appels uit Nieuw Zeeland halen als je hier ook ongelofelijk lekker appels hebt? En dat geldt natuurlijk ook voor kaas!”  Wat ook nog even genoemd moet worden zijn de noten. Die worden in de winkel zelf gebrand. “Dat proef je meteen. Het is leuk om daarmee het verschil te kunnen maken.” Over proeven gesproken, ’t Vosje organiseert proeverijen. Houd daarvoor social media in de gaten. 

Totaalplaatje luxe verwenproducten voor op tafel 

Ben je in Zeeuws-Vlaanderen als toerist, neem vooral een of meer bolletjes kaas van ’t Vosje mee naar huis, als souvenir of cadeautje. Of een van de leuke en lekkere cadeaupakketjes. By the way, ’t Vosje verzorgt ook borrelplateaus, kaasplanken, catering en zorgvuldig samengestelde zakelijke kerstpakketten. Ben je een Zeeuws-Vlaamse local? Breng dan zeker een bezoekje aan ’t Vosje voor een ‘eigen’ kaasje of heerlijk verwenpakket delicatessen. Je bent wel gewaarschuwd: je neemt meer lekkers mee naar huis dan je van plan was. Dat betekent alleen maar nog meer genieten. 

’t Vosje 

Spuiplein 9, Breskens 

Tel. 0117-308062 

www.t-vosje.nl 

maartje@t-vosje.nl