Tuinen van Groede

door | 23 jun 2022 | Gemeente Sluis, Groede, streekproducent

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! 

Gemeenschapstuin

Bij het bijzonder pittoreske West-Zeeuws-Vlaamse dorpje Groede vind je gemeenschapstuin De Tuinen van Groede, een initiatief van Peter Leguit en Veronique Cauwels. Hier wordt niet alleen lokaal geteeld, maar ook verantwoord, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Doordat er sprake is van kleinschalige landbouw wordt er minimaal gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen.

Een groep enthousiaste vrijwilligers besteden heel veel tijd, energie en liefde in het bewerken en onderhouden van de tuinen. Met aanleggen alleen ben je er immers nog niet. Er moet geploegd, gezaaid en geoogst worden, naast tal van andere klusjes die komen kijken bij het verbouwen van (voedsel-) producten. Her en der over het domein verdeeld tref je een enorme diversiteit aan van bekende en minder bekende kruiden, planten, groenten en bloemen.

De deelnemers oogsten (voor een vast jaarbedrag per persoon) zelf hun groenten en kruiden en plukken af en toe een boeket bloemen. Daarnaast worden er groenten en bloemen voor een paar lokale restaurants gekweekt. Via de website en borden in de tuinen wordt er aangeven wat er deze week te oogsten is. Is er groente over, dan wordt deze op zaterdagmiddag bij de schuur te koop aangeboden.

Wist je dat…?

Omdat betrokkenheid van en met de gemeenschap hoog in het vaandel staat, organiseert De Tuinen van Groede regelmatig activiteiten. Heb je interesse, houd dan de Facebookpagina goed in de gaten. Wil je de tuin bezoeken? Dan ben je zaterdag of zondag vanaf 14 uur van harte welkom. Wel graag vooraf even aanmelden via de email. De vrijwilligers vertellen je met alle plezier meer over het project, maar je mag op andere dagen ook in alle rust rondlopen. Een bezoek aan de Tuinen is gratis. Groepen zijn (op afspraak) welkom, mail De Tuinen van Groede en er wordt contact met je opgenomen.