Wijngaard ‘t Biezenhof in Eede

door | Eede, Gemeente Sluis, streekproducent

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! 

Wijnbouw

Op één van de mooiste plekjes van West-Zeeuws-Vlaanderen vind je Wijngaard ‘t Biezenhof . Een bijzondere plek, want waar het merendeel van onze streek bestaat uit kleigrond, wordt er hier geteeld op een strook zwarte zandgrond die tot aan Breda loopt. Perfect voor druiven, maar ook voor de asperges van de buren (Spitsbroek) en andere groenten die goed gedijen op zandgrond.

Heel wat generaties gingen Ronald Blomme voor in het familiebedrijf. Om met de tijd mee te kunnen gaan, werd een aantal jaar geleden naar een aanvulling gezocht om het bedrijf gezond te houden. De uitbreiding werd gevonden in de vorm van wijnbouw. In 2011 gingen 700 wijnstokken de grond in. Aangeplant op het zuiden kunnen ze zo maximaal genieten van de vele Zeeuwse zonuren. Bij de aanplant is bewust gekozen voor een drietal nieuwe rassen; Johanniter, Solaris en Monarch. Deze rassen zijn dusdanig ontwikkeld dat zij resistent zijn tegen ziektes zoals meeldauw en botrytis. Hierdoor moet wijnboer Blomme slechts zeer sporadisch gewasbeschermingsmiddelen inzetten en zo kan hij duurzaam werken.

De Zeeuwse zon, zwarte zandgrond en goede zorgen van de wijnboer resulteren in een ruime keuze aan witte wijnen (Johanniter, Pinot Gris, Pinot Blanc en Solaris), rosé-wijn (Monarch Rosé) en rode wijnen (Monarch en de inmiddels uitverkochte Pinot Noir). Bijzonder is de Johanniter Orange-wine en vanaf mei 2022 wordt de mousserende Johanniter Parelwijn aan het assortiment toegevoegd.

Wist je dat…?

Op en in de wijngaard zijn het jaar door diverse activiteiten, denk hierbij aan happen en trappen, rondleidingen en natuurlijk proeverijen. Heb je plannen om een wijngaard te starten, als hobby of professioneel? Meld je dan aan voor de cursus wijnbouw/wijn maken 2022.