Vijfenzeventig procent van alle bruine bonen die in Nederland worden geteeld komen uit Zeeuws-Vlaanderen. Die mogen dus niet ontbreken in de recepten van Koop, eet en beleef lokaal. Denk je aan bruine bonen, dan denk je bruine bonentaart. Toch? Nou, eigenlijk meer aan soep, maar om nu lekker dikke bruine bonensoep aan je gasten voor te zetten…

Topchef Edwin Vinke van culinair restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat weet een betere invulling voor een recept met bruine bonen. Vulling, beter gezegd, want daarvoor worden bruine bonen gebruikt in het recept voor een zalige bruine bonentaart.

Bruine bonen werden vroeger al gebruikt als vulling voor taarten, en nog. Bonen zijn een ideale vervanging voor amandelspijs. Ook in de verfijnde keuken van de Kromme Watergang worden bruine bonen regelmatig gebruikt in warme gerechten en schuimsoep. Die bonen komen van om de hoek. Officieel is het recept dit unieke dessert van buurvrouw-van-een-kilometer-verderop Jorien Cammaert van boerderij en B&B De Kienstee. De Kienstee teelt onder andere bruine bonen. Die blijken in de Zeeuws-Vlaamse grond bijzonder goed te gedijen.

Twee jaar geleden ging Edwin op bezoek bij Jorien en maakten ze samen Joriens bruine bonentaart voor de videoreeks ‘Edwins Zilte roots – op bezoek bij…’ op het YouTubekanaal van De Kromme Watergang. Het recept voor de bruine bonentaart is hier nog steeds stap voor stap te volgen, inclusief tips & tricks. Zo vertelt Edwin hier dat je de geweekte bruine bonen beter zonder zout kookt, want dan blijven ze heel en blijft de smaak en voedingswaarde behouden.

Chef-koks vader Edwin en zoon Tom gebruiken bewust Zeeuwse producten en koken met de seizoenen mee. “We hebben alles hier”, verklaart Tom. “In Nederland groeit alles. Bonen, peulen; waarom zou je ze uit Kenia halen als je ze hier vers uit de grond krijgt? Gewassen groeien hier in een kouder klimaat. Hier moeten ze hun best doen om te groeien. Daar worden ze alleen maar lekkerder van.” De keuken van hun twee Michelinsterren tellende restaurant wordt niet voor niets uitzonderlijk genoemd. Speciaal voor de kwaliteitsproever.

We mogen hier in Nederland trouwens wel wat vaker bruine bonen eten dan dat we nu doen. Ze zijn gezond, lekker, en met hun bruikbaarheid in compleet uiteenlopende recepten verre van saai. Hoezo wordt 90% van onze bruinen bonen in andere, vooral Zuid-Europese landen geconsumeerd, en zo weinig hier? De bruinebonentaart van Jorien is alvast een smakelijke aanleiding voor meer. Probeer ook zeker de andere recepten voor hummus en brownies eens!