Drinkshop de Vuurtoren in Sluis

door | 1 sep 2023 | Gemeente Sluis, Sluis, streekproducent

Over rozenblaadjes en de geur van zeewier

Elke fles drank heeft een eigen verhaal, aldus Petra van Drinkshop De Vuurtoren. In deze high-end slijterij aan de Kaai in Sluis zijn legio verhalen te vertellen, want je vindt hier een enorme keuze in whiskey, gin, rum, kwaliteitswijnen, distillaten, oude ports en speciaalbieren. Klanten hebben ook hun eigen verhalen over drank. De wijn waar ze op vakantie van nipten, de borrel die hun geliefde vader altijd dronk. Ze komen ervoor naar de winkel, en het staat er nog ook.

Om het met Petra’s woorden te zeggen: “Drank is niet zomaar alcohol, maar een beleving”. Daar hebben streekproducten een rol in. “Ik vind dat wij de streek moeten promoten, vooral dat wij hier goed leven. Geen rotzooi, goed vlees, vis, gezonde producten. Kwaliteit en smaak gaan samen. Ik verkoop smaak. Je drinkt wijn bij je eten omdat dat past. Alcohol drink je voor de smaak. Wij zetten ons graag in voor het Bourgondische van de streek.” Petra zoekt zelf naar lokale smaken. Dat is te zien én te proeven in de door haarzelf ontwikkelde Dutch Rose Gin en de Dutch Zeeuwierjenever. “Voor onze eigen Dutch Rosé Gin plukken we zelf de rozenblaadjes van de biologische rozenkwekerij De Bierkreek in IJzendijke. Met rozendistillaat moet je uitkijken dat de smaak niet te zeperig wordt. Het gaat om de balans. De Rose Gin heeft in Duitse media gestaan. Duitsers zijn wel voor biologisch. Ze komen er speciaal voor.”

De smaak van zee gevangen in een fles

Petra wilde een jenever die de Zeeuwse oester ultiem begeleidt. Na maanden van experimenteren werd de juiste zeewiertinctuur gevonden en werd begonnen met het ambachtelijk stoken van de jenever ‘met een zilte zucht’. De unieke Zeeuwierjenever met de smaak en de geur van de zee en zeewier met laagwater was dankzij Petra’s blogs binnen no-time een must-have in heel het land.

In het overvloedige internationale assortiment van Drinkshop De Vuurtoren is ruimte voor lokale dranken, zoals bieren van Dutch Bargain, Rodanum en Barbier, Searoop siropen en distillaten van Holy Spiritus. Behalve in Sluis kun je ook in Terneuzen terecht bij de Drinkshop. Houd de website in de gaten: er worden regelmatig bijzondere proeverijen en masterclasses georganiseerd.

Wist je dat…?

de kloosterlikeur Monastique door Petra weer bestaat? Dertig jaar geleden werd deze digestief dertig jaar geleden gedronken door Belgen die hiernaartoe kwamen voor de mossels. Het Monastiekske, officieel Bernardine, werd niet meer gemaakt. Belgische bezoekers vroegen Petra dagelijks om het krachtige elixer. Na een uitgebreide analyse van de receptuur is de Monastique hercreëerd en weer verkrijgbaar bij de Drinkshop.

Drinkshop de Vuurtoren

Kaai 12

4524 CK Sluis

http://www.devuurtoren.nl

info@devuurtoren.nl